hirdetés

Az irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan amerikai énekes-dalszerző képzőművészeti alkotásaiból nyílik nagyszabású kiállítás szombaton a londoni Halcyon galériában.

bob-dylanMiután a 75 éves zenész végül reagált a váratlan kitüntetésre, és megígérte, személyesen veszi át a Nobel-díjat Stockholmban, ha belefér zsúfolt koncertprogramjába, Paul Green galériatulajdonos úgy vélte, talán belefér, hogy a művész meglátogassa a kiállítást is.

–Természetesen akkor jön, amikor akar, de nem tudjuk, jön-e egyáltalán. Reméljük, igen. A kiállítás szervezésében minden szempontból részt vett – mondta Green, aki szerint hiábavaló lenne a látogatás pontos dátumát kicsikarni Dylanből.

Az egyik legátfogóbb Dylan-kiállításon láthatók lesznek a zenész rajzai, akvarelljei, akrilfestményei és ötvösmunkái. A kiállított festmények Dylan szinte folyamatos amerikai utazásait tükrözik, azt a végtelen turnét, ami élete utolsó két évtizedét kitöltötte.

Témaválasztása az amerikai táj és a furcsa útszéli látványosságok szeretetét tükrözi. Vasútvonalak, felhőkarcolók, függőhidak versengenek a művész figyelméért kihalt mellékutcákkal, elhagyott motelekkel. A festményekből az elfelejtett útkereszteződések, a vásárok és vándorcirkuszok, az elhanyagolt városképek Amerikája bontakozik ki.

A kiállításhoz írt bevezetőjében Dylan hangsúlyozza, úgy döntött, hogy nem törődik a nagyvállalatok Amerikájával, távol a főútvonalaktól, csak a mellékutakon járva, szabadon kóborolja be az országot.

Dylan egy amerikai kisvárosban született, éveken át koncertek százait adta kisvárosokban, ahol odament a hot dog árushoz, motelekben szállt meg. Ilyennek látja Amerikát – mondta a galériatulajdonos.