hirdetés

Valami történt a SZFE fura ura Vidnyánszky Attila és sztrájkbizottság megmerevedett egyeztetései során, mert a kuratórium jogi képviselője lát lehetőséget bizonyos pontokban a tárgyalásokra, de ezt még nem írta le a fenntartó. Így úgy tűnik a bíróságon fog folytatódni az ügy, amely bizony balul sülhet el Vidnyánszkyékra nézve.

 

Állítólag mindenképpen bíróság elé kerül a Színház-és Filmművészeti Egyetem készülő sztrájkja, mert ha a fenntartó alapítvány kuratóriuma ígéretével ellentétben mégsem teszi meg a jogi lépéseket, akkor az intézmény dolgozói lépnek helyettük. Az SZFE sztrájkbizottsága szerint végre feketén-fehéren be fog bizonyosodni: jogszerű a sztrájkjuk, ami ellen a bíróság ítéletét követően már senki sem tehet semmit, még az egyetem fura ura Vidnyánszky Attila sem.

Persze az is lehet, hogy a bíróság épp Vidnyánszky Attiláéknak fog igazat adni, manapság könnyebb a lottó ötöst megtippelni, mint egy bírói verdiktet.

Tény, hogy már 28. napja vigyázzák a Színház-és Filmművészeti Egyetem polgárai az iskola épületét. Az egyetem fura urának egyoldalú lépései miatt a sztrájktárgyalás 6 napja tart, de előrelépés nem történt eddig.

Múlthéten volt egy figyelmeztető sztrájk, ami után a kuratórium bekérte a sztrájkolók névsorát, Lajos Tamás kuratóriumi tag pedig közölte bírósághoz fordulnak. De eddig nem tették ezt meg Vidnyánszkyék, ami érthető, hisz fordítva is elsülhet a perlekedés és, ha valamit nem tartottak be az SZFE fura új urai, akkor kellemetlen lesz megélni, hogy a reformok törvénytelenek voltak.

Csató Kata a sztrájkbizottság tagja úgy nyilatkozott: ha a kuratórium és Lajos Tamás kurátor csak fenyegetésnek szánta, és mégsem fordul bírósághoz, akkor majd ők megteszik helyettük.

Onnantól kezdve pedig, ahogy kiderül, hogy jogszerűen sztrájkolunk, már senki nem tehet ellenünk semmi – fogalmazott az SZFE-mesteroktatója, aki szerint mindez „iszonyatos” nagy megerősítés lenne mindenki számára afelől, hogy követeléseik, „nem blöffök, és nem is megfélemlítésen alapulnak, hanem komoly szakmailag és jogilag alátámasztott követelések – közölte Csató.

A sztrájktárgyalásokon az álláspontok nem közeledtek egymáshoz, ám Csató Kata egy apró változásról beszámolt. A harmadik tárgyalási napon a fenntartó meghatalmazott ügyvédjétől azt az információt kapták, hogy vannak pontok, amiben a fenntartó is lát tárgyalási alapot. Csatóék kérték, hogy a fenntartó ezeket írásban is fejtse ki, és küldje el, erre azonban egyelőre nem került sor.

Közben a diákok is készülődnek. Szeptember 30-án jár le a jelenlegi vezetőség felmondási ideje, ezért szerda estétől csütörtök reggelig virrasztást tartanak. Késő este meggyújtanak egy lángot, amelyet átvisznek az Egyetem térre, a velük szolidaritást vállaló hallgatókhoz. A láng szerintük az egyetemi autonómiát jelképezi, ami szeptember 30-ával gyakorlatilag kihuny, mivel a követeléseikre nem kaptak választ.

(ajtai )