hirdetés

Töretlen az éneklés iránti szeretete Berkes János operaénekesnek, aki ma tölti be 70. életévét. Isten éltesse, művész úr!

berkes-médiaklikkBerkes János gyerekkorától kezdve operaénekes akart lenni, muzsikuscsaládban született, édesapja is énekes volt. Abban a tudatban nőtt fel, hogy operaénekes lesz, és ez olyan biztos érzetet adott neki, hogy emellett nyugodtan élte mindennapjait, tanult, sportolt. A Zeneakadémiára elsőre felvették. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát 1971-ben végezte Réti József és Révhegyi Ferencné tanítványaként, majd a Magyar Állami Operaház szerződtette énekesként, Lenszkij szerepében debütált Csajkovszkij Anyegin című operájában. Előtte nyáron Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékában játszotta a főszerepet a Margit-szigeten, a szerepet négy nap alatt kellett megtanulnia. A színpadon pedig olyan társai voltak, mint például Gobbi Hilda.

Berkes művész úr a Nemzetközi Toti dal Monte Énekversenyen 1976-ban első díjat kapott, a Belga Televízió Opera és Énekversenyén pedig a nemzetközi zsűri különdíját nyerte el 1979-ben.

A művész 1981 és 1984 között a bécsi Raimund Theater magánénekese volt, de rendszeresen hazajárt Magyarországra az Erkel Színházba fellépésekre, és a továbbiakban itthon akart énekelni. Kedves szerepei között említette Lenszkijt az Anyeginből, Cavaradossit a Toscából, Almavivát A sevillai borbélyból, Alfrédot A denevérből és Rodolfot a Bohéméletből.

Az éneklés szeretete töretlen bennem, mindig is az volt, ez van számomra megírva – mondta a Magyar Állami Operaház örökös tagja.

Berkes János 2007-ben érdemes művész kitüntetést kapott az operairodalom nagy tenorszerepeinek kiemelkedő művészi színvonalú, ihletett tolmácsolásáért, és abban az évben elnyerte a Melis György-díjat is.

(Fotó: Médiaklikk)