hirdetés

Szaúd-Arábiában még rövid haja sem lehet az egyetemista lányoknak. Sőt, ki is rúgják azon leány hallgatókat akiknek rövid a hajuk. Nos ennyit a nők ottani jogairól és megbecsüléséről.

iszlám egyetemAzonnali kizárással fenyegette meg egy szaúd-arábiai egyetem azokat a női hallgatókat, akik hajviseletükben és ruházatukban a férfiakat utánozzák – írta az Okaz című helyi napilap.

A rijádi Imám Mohammed bin Szaúd Iszlám Egyetem hétfőn küldte ki figyelmeztető üzeneteit, és a döntés a jövő hónaptól azaz áprilistól lép érvénybe. Az egyetem nyomatékosította, hogy a szabályt megszegő hallgatókat előzetes figyelmeztetés nélkül felfüggeszthetik.

A döntés a kifejezetten rövid hajú nőkre is vonatkozik, mert ez a hajviselet a konzervatív muszlimok szemében bűnnek számít a férfiak utánzása miatt.

Szaúd-Arábiában a nemek határozott elkülönítése az élet minden területén megmutatkozik, így az oktatásban is, ahol fiúk és lányok külön épületben tanulják ugyanazokat a tantárgyakat. A lányokat többnyire női tanárok oktatják, kivéve az egyetemeken, ahol a férfi oktató elválasztófal mögött tanít vagy a hallgatók teljesen el vannak kendőzve.

 

2002-ben tizenöt lány égett halálra egy mekkai iskolában, mert a vallási rendőrség nem engedte ki a nem megfelelő ruházatot viselő lányokat a lángokban álló épületből.