hirdetés

Leégett a szebb napokat is látott volt szombathelyi kaszinó. A Brenner-villa tetőszerkezete péntek délelőtt gyulladt ki eddig tisztázatlan körülmények között. A lángok a födémszerkezetre is átterjedtek, ezért az egyébként is omlásveszélyes épületet teljesen le kell bontani – közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

brenner villa-szombathely-vaol

Balogh Nikoletta azt mondta, a tetőszerkezetet is megbontották, hogy hozzáférjenek a tűz fészkéhez, ennek ellenére a lángok továbbterjedtek. A tűzoltók egy emelőkosaras járműről is locsolták a tetőt. A lángokat végül sikerült megfékezniük a tűzoltóknak, de szinte a teljes tetőszerkezet megsemmisült.

Balogh Nikoletta elmondta, hogy információi szerint az oltás helyszínére munkagépet rendeltek, amely a veszélyessé vált épületet várhatóan teljesen le fogja bontani. A Szombathely belvárosában, a Gayer parkban lévő, a 19. században épült, barokk stílusú Brenner-villa a vasi megyeszékhely egyik közismert épülete, évekig helyi védelem alatt állt.

A kastélyszerű kúriát 1935 után városi tulajdonba adták, tankerületi főigazgatóság, majd diákotthon és iskola is működött benne. A rendszerváltás után a kisbefektetői botrányáról elhíresült Radius Hungaricus Rt. székháza volt, később a Casino Szombathely üzemeltetett benne játékbarlangot. Az épület több mint tíz éve üresen állt, állaga erősen megromlott, néha hajléktalanok lakták.

(Fotó: vaol)