hirdetés

Kortárs francia darab bemutatójával kezdődik a 2016/2017-es évad a Hevesi Sándor Színházban, Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát pénteken mutatják be Zalaegerszegen.

hevesi-sandor-sznhazA zalaegerszegi teátrum idén könnyedebb, populárisabb műveket tűzött műsorára, mint a korábbi években. Ebbe a sorba nagyon jól illeszkedik Francis Veber könnyed, szerethető, ugyanakkor fontos mondanivalót hordozó keserédes története – mondta Besenczi Árpád színházigazgató az MTI-nek.

Felidézte, hogy tavaly bemutatták A miniszter félrelép című darabot. Ray Cooney angol drámaíró bohózata az extra helyzetekből adódó helyzetkomikumra épült, míg Francis Veber kicsit franciásabb, kicsit könnyedebb vígjátékát a verbális poénok sokasága, az egyszerűbb szituációkból adódó félreértések jellemzik – emelte ki Besenczi Árpád.

A Balfácánt vacsorára című előadás egy hétköznapi történetet mesél el: a gazdag könyvkiadó és hasonszőrű barátai időről időre alacsonyabb társadalmi rétegből származó, vicces embereket hívnak vacsorára, akiken sokat tudnak nevetni. Pierre, a gazdag úr ezúttal egy apróbb balesete miatt lemondaná a vacsorát, de egy véletlennek köszönhetően a Balfácán mégis megjelenik a lakásán. Igazi, vígjátékba illő helyzetet teremt, amikor az elhanyagolt feleség, a régi szerető és a régi jó barát is színre lép – mondta Besenczi Árpád, aki rendezője is a zalaegerszegi előadásnak.

Francis Veber 1993-ban írt vígjátékát a párizsi Varieté színházban mutatták be először, majd 1998-ban Dilisek vacsorája címmel elkészült a mű filmes adaptációja is. A magyarországi ősbemutató 1999-ben volt a József Attila Színházban, az előadáson Leblanc szerepét Besenczi Árpád játszotta.

Mint a színész-rendező elmondta, rendezőként előnyt jelent számára, ha olyan előadást állít színpadra, amelyben korábban már játszott. Hozzátette: reményei szerint a produkciót Zalaegerszegen is szeretni fogja a közönség.

Megjegyezte, hogy a Balfácánt vacsorára című vígjáték remek játéklehetőséget ad a színészeknek. A zalaegerszegi szereposztásban Lőrincz Nikol, György János, Kiss Ernő, Baj László, Kovács Olga és Szakály Aurél lép színpadra. A díszleteket Mészáros Tibor, a jelmezeket Szőke Julianna tervezte.

(Fotó: sipos)