hirdetés

Kolumbusz Kristóf  1493-as levelében az Újvilág felfedezéséről írt. A történelmi dokumentumot évtizedekkel ezelőtt lopták el egy firenzei könyvtárból, és nemrég az amerikai Kongresszusi Könyvtárba került.

Kolumbusz levele

A nyolcoldalas levelet, amelyben Kolumbusz az amerikai kontinens lakóiról, növény- és állatvilágáról szerzett benyomásait osztotta meg II. Ferdinánd aragóniai királlyal és I. Izabella kasztíliai királynővel, 1950–1951 táján cserélhették ki egy hamisítványra a firenzei Riccardiana könyvtárban. A cserét azonban csak néhány évvel ezelőtt fedezték fel. Onnan jöttek rá, hogy a Riccardianában őrzött példány hamisítvány, hogy a betűtípus és az oldalméret nem passzolt az eredetiről készített hiteles újranyomott példányokhoz.

Az eredetit egy ritka könyvekben érdekelt gyűjtőnek adták el 1990-ben, Svájcban, majd egy másik gyűjtő vásárolta meg a Christie’s 1992-es New York-i aukcióján. Az olasz és amerikai hatóságok szerint a levél végül az utolsó tulajdonosának hagyatékkezelője révén került az amerikai Kongresszusi Könyvtárhoz 2004-ben.

– Ötszáz év elteltével a levél ugyanúgy egy körutazást tett, mint Kolumbusz – mondta Dario Franceschini olasz kulturális miniszter a levél visszaadásának alkalmából rendezett római sajtótájékoztatón, amelyen az amerikai nagykövet is részt vett.

Az amerikai illetékesek szerint a dokumentum utolsó tulajdonosa és a Kongresszusi Könyvtár is jó hiszemben tett szert a levélre, azt feltételezve, hogy az törvényes úton került hozzájuk.

A levél leütési ára 400 ezer euró volt, de a műtárgyak felkutatásra létrehozott rendőrségi egység szerint a valódi értéke egymillió euró.