hirdetés

Palkovics miniszter terve az MTA bedarálásáról füstbe mehet. Az Európai Bizottság jelezte: békén kellene hagyni a tudósok szabadságát, s ez nem túl jó jel, főleg, hogy a Fidesz Néppárti tagsága is már erősen kérdéses.

 

Az Európai Bizottságot jelezte határozottan kiálltak “kutatási szabadság és az intézmények autonómiája mellett, mind a finanszírozás, mind az önkormányzás tekintetében” – és kijelentették, hogy figyelemmel követik az MTA körüli eseményeket. A kormányt pedig arra ösztönzik, hogy “tartózkodjon mindenféle olyan döntéstől, ami szűkíti a tudományos és akadémiai szabadságot az országban”.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma vasárnap délutánra demonstrációt szervez. A felhívásban azt írják, hogy továbbra is kitartanak amellett, hogy az akadémiai kutatóhálózat a legjobb helyen az Akadémia irányítása és felügyelete alatt van.

“Az MTA kutatóhálózatának elrablása jóvátehetetlen károkat okoz a magyar tudománynak és a nemzetgazdaságnak. A rombolás eredményeként legjobb kutatóink elvándorolnak, az elnyert pályázati források elvesznek, a magyar tudományosság fejlődése hosszú évtizedekre megtorpan” – írják a felhívásban.