hirdetés

Az otthon színe
2020-02-21 03:11

Otthonunk a harmónia szigete, ahol pihenünk, élünk. Igazodik személyiségünkhöz, a minket körülvevő tárgyak, a megválasztott színek minket tükröznek. A falak színárnyalatának kiválasztása döntően befolyásolhatja egy lakás hangulatát. Azonban hiába tetszik egy-egy harsányabb, erősebb szín, az nem biztos, hogy nyerő választás. 

 

Nem árt átgondolni vagy akár szakember segítségét kérni az otthonunk színeinek kiválasztásában

 

A trend az otthonodban kezdődik

 

Minden évnek van trendi falszíne, azonban az, hogy egy szín közel áll hozzánk és divatos, még nem jelenti azt, hogy jól funkcionál az életterünkben. Nézzük, hogy melyek azok a színek, amiket az otthonodba ne vagy csak alapos átgondolás után válassz!

  1. Hófehér: a fehér falak világossá, tágassá teszik a tereket, és jól kombinálhatók bútorokkal, dekorációval, kiegészítőkkel. Azonban vannak olyan esetek, amikor a fehér falszínt nem ajánljuk, ilyen például egy apró fürdőszoba, ahová alig vagy egyáltalán nem jut be természetes fény, ugyanis a fehér a kis teret még kisebbé és szürkévé teszi, amitől kifejezetten unalmas lesz. A másik eset, ha kisgyermeked van. A fehér falon a foltok jobban látszódnak: a kiöntött kakaó, filctollas gyerekrajzok, ebéd utáni maszatos praclik… Ez sajnos rengeteg takarítást igényel éveken keresztül. A fehér helyett válasszunk inkább púder vagy pasztell színeket.

 

  1. Piros és citromsárga: sokunk kedvenc színei, amelyek megnövelik egy helyiség energiaszintjét, de érzékenyebbé és ellenségessé tehetnek, megnövelhetik a stressz-szintet – semmiképpen nem jó választás tehát gyerekszobába és hálószobába. Ezek az élénk, vibráló színek felpörgetnek, így nehéz kikapcsolni, relaxálni, valamint alvásproblémákat is okozhatnak. Ha mégis az erőteljes színek mellett döntenénk, válasszuk inkább a vörös tompább árnyalatait, pasztelleket, sárga helyett bézses színeket vagy használjuk kiegészítő színként az alapszín helyett. 

 

  1. Barna és egyéb sötét színek: a sötét falak zárkózott, borongós hatást kelthetnek, hallgataggá tehetnek és növelhetik a depresszióra való hajlamot. Mindig érdemes inkább a halványabb színekben gondolkodni, hogy azok világosabbá, tágasabbá tegyék a szobákat, ám gondolkodhatunk sötétebb színekben, ha azokat a megfelelő helyen, netán hangsúlyozó elemként alkalmazzuk, mert így viszont nyugalmat és biztonságérzetet közvetítenek.

A jó színválasztás rendkívül sokat jelent, hogy harmonikus, boldog életet élhessünk, így minden esetben alaposan gondoljuk át, milyen környezetben szeretnénk tölteni napjainkat, hogy még véletlenül se érjenek kellemetlen meglepetések.