hirdetés

A Csípős Szív elnevezésű Rieti városában megrendezett nemzetközi erőspaprika-fesztiválon Magyarország első alkalommal vesz részt meghívott díszvendégként. Hazánk a magyar erős paprika mellett számos magyar gasztrotermékkel mutatkozik be az olasz és más külföldi közönség előtt.

paprikaAz Olaszország földrajzi középpontjaként ismert Rietiben vasárnapig tartó fesztiválon kétszázféle paprikát állítanak ki száz gasztronómiai standon, amelyek tavaly százötvenezer látogatót vonzottak.

A magyar gasztrostandon a paprikatermékek, fűszerpaprika és fűszerkrémek mellett kiváló minőségű paprikás szalámikat mutatnak be, valamint az olasz közönség megismerheti a magyar pálinkát és a magyar hímzést is. Kiemelt az érdeklődés a magyar termékek kóstolása iránt, mivel a magyar standon hagyományos magyar paprikás ételeket, többek között marhagulyást is főznek. A találkozó lehetőséget kínál az olasz és más külföldi üzleti partnerekkel való kapcsolatfelvételre is.

A több magyarországi termelőt bemutató magyar standot a vecsési Sauer BT. családi vállalkozás valósította meg a Római Magyar Nagykövetség együttműködésével.

A Rietiben csak csilifesztiválként emlegetett erőspaprika-bemutatót eredetileg augusztus végén akarták megrendezni, de akkor a pusztító erejű, mintegy háromszáz áldozatot követelő közép-olaszországi földrengés miatt elhalasztották. A fesztivált most a Rietihez közeli Amatricét sújtó földrengés áldozatainak szentelték. A Római Magyar Nagykövetség szeptember 7-én véradást szervezett a földrengés sérültjeinek a római La Sapienza Egyetemmel közösen.