hirdetés

Aggódik az LMP a levéltár áthelyezése miatt. A kormányzat ugyanis olyan helyre karja ezen értékes dokumentumokat raktározni, amely erre alkalmatlan. Sőt az értékes iratok megsemmisülését okozhatja. 

nemzeti-leveltarAz ellenzéki párt kulturális szóvivője vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón felidézte, hogy tavaly a kormány úgy határozott: a Várba, a levéltár épületébe költözik a Nemzetgazdasági Minisztérium, így a levéltár anyagának új helyet kellett találni.

Komlósi Csaba szerint Orbán Viktor kormányának és baráti körének érdeke komoly nemzeti kincset veszélyeztet.  Azt mondta: a kormány nem gondoskodott arról, hogy megfelelő helyre kerüljön az anyag, amely a többi között a Nagy Imre-per dokumentumait és az 56-os perek anyagát is tartalmazza.

Ehelyett a Forster központ Daróczi utcai épületébe kívánták ideiglenesen elhelyezni az amúgy is rossz állapotban lévő iratokat; ugyanakkor időközben kiderült, hogy a kiszemelt helyiségek a szakhatósági állásfoglalás szerint a magas páratartalom miatt alkalmatlanok az anyag tárolására – fejtette ki Komlósi Csaba, hozzátéve: leállították a szállítást, majd páraelszívók beszerelése után újra folytatták, végül megint leállították.
Hazudozás, a tények elhallgatása jellemzi a költöztetést, miközben éppen az 56-os emlékévben nem kutathatóak az 56-os perek dokumentumai – bírált a szóvivő.