hirdetés

Hollywood sztrájkol és tüntet. 63 éve nem volt példa ilyesmire, már a színészek is hajthatatlanok, s nem fogadják el a stúdiók által felkínált feltételeket, mivel azokat megalázónak tartják. Ezzel az írók május óta tartó tiltakozásához csatlakoztak.

A Reuters jelentése szerint a színészek is meglépték, s bejelentették, csütörtök éjfélkor sztrájkba lépnek, miután a stúdiókkal folytatott tárgyalások meghiúsultak: e lépéssel csatlakoznak a már május óta sztrájkoló film- és televíziós írókhoz. 63 éve nem volt példa ilyesmire, ráadásul a színészek döntése számos produkció leállásával fenyeget az Egyesült Államokban és más országokban is.

A kettős sztrájk továbbá növeli az írók munkabeszüntetéséből eredő gazdasági károkat, ezzel együtt pedig egy újabb csapást mér a filmiparra, mely még mindig küzd az üzleti életben bekövetkezett változásokkal. A SAG-AFTRA, Hollywood legnagyobb szakszervezete, mely 160 ezer film- és televíziós színészt képvisel, valamint az Amerikai Írószövetség (WGA) az alapfizetés és a díjak emelését követeli.

Követeléseik között szerepel továbbá, hogy biztosítékot kérnek arra vonatkozóan, hogy munkájukat nem váltja fel a mesterséges intelligencia. A színészek szakszervezete csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, miután az országos elnökség egyhangúlag engedélyezte a munkabeszüntetést, nem késlekednek és már csütörtök éjféltől kezdődően sztrájkba lépnek.

A színészek a sarkukra álltak, kérdés, mi lesz a vége

Fran Drescher, A dadus című tévésorozat egykori sztárja és a SAG-AFTRA elnöke „sértőnek és tiszteletlenül viselkedőnek” minősítette a stúdiók által adott válaszokat a színészek egyre növekvő aggodalmaira. Drescher érzelmes beszédében nem rejtette véka alá véleményét:

„Megdöbbentő, ahogyan azok az emberek bánnak velünk, akikkel eddig együtt dolgoztunk. Őszintén szólva nem tudom elhinni, hogy milyen messze vagyunk egymástól oly sok dologban, hogy szegénységre hivatkoznak, hogy balról és jobbról veszítenek pénzt, miközben százmilliókat adnak a vezérigazgatóiknak. Ez undorító.”

A Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetsége, a Netflix, a Walt Disney és más vállalatok nevében tárgyaló szakmai szövetség eközben közölte, hogy „mélységesen csalódott, hogy a SAG-AFTRA úgy döntött, hogy kilép a tárgyalásokból”.

A szakmai szövetség állítja, 35 éve nem látott mértékű százalékos emelést ajánlott fel, továbbá „jelentős emeléseket” a nyugdíj- és egészségügyi járulékplafonokban, valamint 76 százalékos emelést a nagy költségvetésű streaming műsorokból fizetett külföldi díjakban, az egyéb juttatások mellett. Mivel azonban a színészek és írók, valamint a szakmai szövetség közötti ellentét jelenleg feloldhatatlannak tűnik, kétségessé vált, mi lesz azután, s mikor készülhetnek el a már belengetett produkciók, melyek az írók sztrájkja miatt már így is jelentős késésben vannak.