hirdetés

Tiszteljük az Index munkatársait és értjük, hogy aggódnak a munkahelyükért, meg a sajtószabadságért, de nem igazán értjük mit vártak ? Mit vártak egy olyan vezérigazgatótól, aki köztudottan baloldali liberális köröknek és Rangos Katalinnak köszönheti igazán a karrierjét vagy legalábbis úgy tűnt ők emelték fel? Ma már a Fidesz van kormányon, s az Index is kormányközeli befektetőké lett. S egy kis ízelítő abból mi volt a Gyurcsány ére idején a közmédiában s a kereskedelmi tévéknél.

 

Az MTV-hez Rangos 2004-ben érkezett mint Rudi tejhatalmú megmondója, akit csak nagy nehezen évek elteltével neveztek ki elnöknek az MSZP miniszterelnökének Medgyessy Péternek a bukása után.

Innentől pedig aki nem az ő haverjuk volt, vagy nem volt tiszta vörös, vagy épp nézett műsort csinált azt is betámadták. Legalábbis , akik az első 2002-es tisztogatást túlélték.

Mint a Kékfény főszerkesztőjét. A Kékfény bűnügyi műsor is fájt Rudinak és Rangosnak, amely akkoriban és egészen 2005-ig a legnézettebb műsora volt a köztévének és az egyik legolcsóbb, amíg meg nem hurcolták a műsor főszerkesztőjét, akinek fura státusza volt, csak a mindenkori MTVA elnök volt a főnöke. Ja 2002-2004 között pedig hivatalos, megválasztott elnöke nem volt a köztévének.

Így Rudi kinevezése után 2004-év vége után gőzerővel elindult a Kékfény főszerkesztőjének a betámadása. A műsor főszerkesztőjét először Fideszesnek kiáltották ki, de egy bűnügy műsort ezzel nem lehetett kicsinálni. Jöttek az egyéb trükkök pénz megvonás, promók le nem adása, a műsor nézettségének csökkentésére irányuló szakmailag elképesztő döntések, de ez sem jött be.

Közben pedig jöttek a TV2-s és egyéb baloldali haverok a közmédiába.

Igen, akkoriban a Kékfényre mindenki hivatkozott a Blikktől kezdve a Magyar Nemzetig.

Ráadásul az új baloldali vezetés műsorai pedig rendre nem hozták a nézettséget de súlyos tízmillókba kerültek hetente. Csak egy példa a Kékfény ami heti műsor volt és a Híradót is kiszolgálta alig több mint havi egymillióból készűlt és átlagosan több mint 1 millióan nézték, verte a Tv2-öt és idönként a Barátok Köztet az RTL-en. Ez is baj volt, azonban az RTL-t ekkoriban már Rudi cimborája Kotroczó Norbert vezette. A sok baloldali TV2-ös meg már türelmetlenül várta a köztévés kinevezést a beigért igéretek teljesítését, és a mesés fizetéseket.

Igen 2002 után bizony soha nem látott pénzeket adtak a vezetőknek. A valódi baj mi volt ? Hát, hogy a legnézettebb műsor a Kékfény volt, de nem tudták átvenni, irányítani. Azaz útban volt.

Nos Rudi kinevezése után, jött Rangos és ekkoriban lépett színre Pusztay András is a köztévében. Igen Rangos Katalin hozta meg Rudi Zoltán, mint jó katona, mint politikailag is megfelelő személy a Gyurcsány érához és, aki megfelelt az akkori Simicska féle ellenzéki üzletembernek, aki segítette a Fideszt a nehéz időkben és élet halál ura volt. Ráadásul az MSZP-Simicska üzleti modell is működött.

De a Kékfénnyel így sem tudtak elbánni egy ideig.

Azonban nemcsak a baloldali káderek elhelyzése miatt kellett helyeket csinálni és a mesés fizetésekért, hanem az MTV Szabadság téri székházának az eladása volt igencsak sürgető már, hisz a vevők verték az ajtót, gondoljuk a megfelelő pénzeket is oda adták már a megfelelő politikai köröknek, csak épp a Szabadság téri ingatlan nem került a tulajdonukba, és ez volt Rudiék feladata feltehetőleg. A nagy biznisz megköttetése de egy mindent tudó Kékfény útban volt, hisz a politikailag támogatott pénzügyi mutyi is hamar kiderülhetett volna.

Épp ezért volt az, hogy Rudi még az elnöki kinevezését is féltette a Kékfény főszerkesztőjétől és veszélyben érezte magát. Főleg akkor amikor a XVI.kerületben szitává lőttek egy vállalkozót, aki a MOL-hoz volt köthető és kiderült ezen cégvezető üzlettársa épp Rudi úr volt az MTV elnöki székének várományosa. Rohangált is a titkosszolgálat a köztévébe, de nem a Kékfény miatt, hanem épp Rudiék miatt.

Szóval az Index lemondott vezére Pusztay ilyen körök révén került a közmédiába. Nos szakmailag biztos ügyes, de, hogy politikailag nem igazán független, nos ez úgy tűnik tény kérdése. S amiatt se kétkedjen senki, hogy egy ilyen politikai körhöz tartozó újságíró vajon mennyire védi meg a kollegáit ? Nos, aki nem pártcimborája azt biztos nem védi meg, a köztévéseket sem védte pedig kötelessége lett volna. Ez is tény.

Szerintünk az Index örüljön, hogy egy ilyen vezért vesztettek el. Szerintünk a sajtószabadsághoz most már közelebb állnak, mint mondjuk a Pusztay éra alatt.