hirdetés

Nyolcvanhét éves korában meghalt a hírvivő. Elie Wiesel, Nobel-békedíjas amerikai zsidó író halála sokkolt mindenkit. A rossz hírt az izraeli Jad Vasem Holokauszt Emlékközpont jelentette be.

elie wiesel

Az észak-erdélyi Máramarosszigeten 1928-ban született Wiesel holokauszttúlélő, számos könyvet írt a náci koncentrációs táborokban átélt élményei alapján.

1986-ban Nobel-békedíjat kapott.

Elie Wiesel eredeti nevén Eliezer Wiesel néven született Máramarosszigeten, Romániában, 1928. szeptember. 30-án. Amerikai zsidó író, politikai aktivista és egyetemi tanár. Holokauszttúlélő, aki 57 könyvet írt. Leghíresebb műve Az éjszaka, amely a náci koncentrációs táborokban szerzett élményein alapul. 1986-ban Elie Wiesel Nobel-békedíjat kapott. A norvég Nobel-díj-bizottság az „emberiség hírvivőjének” nevezte, megjegyezve, hogy a „Hitler haláltáboraiban történt teljes megalázottság megtapasztalásának és az emberiesség semmibe vevésének” feldolgozására irányuló küzdelmei, valamint a „béke érdekében végzett gyakorlati munkája” mind „a béke, a jóvátétel, a megbékélés és az emberi méltóság” erőteljes üzenetét közvetíti az emberiség felé. Ő használta először a „holokauszt” kifejezést a mai értelmében.

(Forrás: Esti Ujság, wikipedia)