hirdetés

Egy makett felépítése és összeállítása a nulláról elképesztően izgalmas elfoglaltság. Nem véletlen, hogy egyre több és több ember válik ennek a különleges hobbinak a szerelmesévé. Merthogy a makett esztétikus, érdekes és lebilincselő dolog.

 

A cikkben a maketteknek és a makettezésnek a sajátosságait ismertetjük, külön kitérve a legfontosabb kellékekre és hozzávalókra, illetve a makettekkel kapcsolatos hobbi egyéb aspektusaira.

A makettek összeállításában rejlő különleges varázs

Egy makett témája számtalan dolog lehet: többek között híres gépjárműmodellek, katonai és harcászati gépek, legendás történelmi események, hajók, illetve repülők, vonatok és nevezetességek is.

Már annak a ténye is rengeteg izgalmat rejt magában, hogy valaminek az élethű és kicsinyített mását mi magunk állíthatjuk össze. A makettezésben rejlő varázs másik aspektusa pedig a kreativitás, valamint az alkotás szépsége.

Leírhatatlanul szép dolog ugyanis az, amikor hosszú hetek vagy hónapok kitartó munkájának eredményeként végre összeáll a komplett szett.

Mire lehet szükség egy élethű és méretarányos makett összeállításához?

Amikor makettek összeállításához akarunk hozzáfogni, az első és legfontosabb kellékünk a türelem lesz. Egyszerűen el kell fogadnunk azt, hogy egy komplex makettet összerakni nem éppen egyetlen estére szóló műveletnek számít.

A türelem mellett mindenképpen szükségünk lesz még szabad helyre is. Kell egy munkaasztal, illetve szabad hely mellette, hogy az alkatrészeket és egyéb kiegészítőket valahol tárolni tudjuk. Merthogy egy makett mellett rendre ezekből is találhatunk bőven.

Festékek, ragasztók és matricák egyaránt szükségesek lehetnek ugyanis ahhoz, hogy a kiválasztott makett tényleg úgy álljon össze, hogy az a való életből ismert járműnek vagy objektumnak az élethű mása legyen.

A makett tökéletes ajándék is lehet

Karácsony, születésnap vagy névnap előtt rendre komoly fejtörést okoz, hogy milyen ajándékot is adjunk a másiknak. Hogyha a családban, illetve a baráti körben valaki a makettezés szerelmese, akkor neki máris meglehet a tökéletes ajándék ötlet.

Merthogy egy makettezőnek nem igazán létezik kellemesebb elfoglaltság az alkotásnál. Divatos kifejezéssel élve „flow” élményt okozhat ugyanis, amikor elmélyülten dolgozhatunk egy-egy repülő, vonat vagy csatajelenet élethű másának a létrehozásán.

Olyan élménynek számít mindez, ami a kezdetektől fogva kedves az ember számára. Amikor a komplett projekt még csak alkatrészek szintjén létezik, aztán szép lassan, úgymond lépésről lépésre kezd összeállni a dolog.

Egyszer csak elkezd egyre inkább összetett formát mutatni az elkészülő makett, mígnem a folyamat végeztével megszólalásig hasonlít majd az élethű mására. Ilyenkor igazán jólesik gyönyörködni a munkánk eredményében.