hirdetés

Bár tárgyalóasztalhoz ült és megbeszélést vagy valami ilyesmit folytatott Vidnyánszky Attiláva, a Színház- és Filmművészeti Egyetem visszahívott rektora, Upor László és más oktatók. A megbeszélésről hangfelvételt is készítettek, hogy később se legyen vita. Állítólag Vidnyánszkyékat csak az érdekli mikor lesz tanítás. Az egyetemfoglaló diákok pedig kihirdették 13 pontos követelésüket, amitől rendesen fájhat Vidnyánszky elnök feje, aki ezt a kultúrharcot kezdi elveszíteni.

 

Upor László a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az álláspontok nem közeledtek egymáshoz, Vidnyánszky Attila nem kíván változtatni az alapdokumentumokon, amelyek az egyetemiek szerint mélyen sértik az autonómiát. Németh Gábor szerint a két fél nem ugyanazt érti változás alatt, Németh úgy véli, az autonómia garanciáinak megvonásával ideológiai változást próbálnak előkészíteni

A leköszönő vezetők hangsúlyozták, számukra sérthetetlen a hallgatók érdeke, ez az oka, hogy nem azonnali hatállyal mondtak le vezetői pozíciókról, hanem harminc napos felmondási idővel. Azt is kiemelték, tanári szerepüktől nem lépnek vissza.

Bagossy László beszámolt arról, hogy a kuratóriumot elsősorban az foglalkoztatja, megkezdődhet-e a következő hetekben az oktatás az egyetemen. Erre Bagossy úgy gondolja, csak bizonytalan válaszokat lehetett adni, hiszen egy más után lépnek vissza az egyetem tanárai, sőt a meghívott vendégtanárok is. Olyan elismert személyiségek, akiket nem lesz egyszerű pótolni. Bagossy szerint a tárgyaló felek demokrácia-felfogása igen távol áll egymástól. Arról, hogy miért csak szlogenek hangzanak el hazáról, nemzetről, keresztény eszményről, kultúráról, miért nem olvasható az alapítvány programja, miért nem vethető össze az egyetem részletes dokumentumaival, Bagossy szerint csak rövid ideig lehetett beszélni, bár ez volt a leginkább szakmai része a találkozónak.

Upor László arról is beszélt, az asztal körül ülők mindegyike kijelentette, sajnálatos, hogy az elmúlt tizenöt évben nem került sor tartalmi kérdéseket érintő tárgyalásokra, egyeztetésekre. Természetesen mást-mást tartottak ezért felelősnek, Upor szerint az egymásra mutogatás is jelzi, a szakadék áthidalhatatlan.

Az egyetem növendékei nevében Szurdi Panni, a hallgatói önkormányzat szóvivője elmondta: a felállt kuratóriummal nem kívánnak tárgyalni. Nem az a céljuk, hogy az intézmény munkáját ellehetetlenítsék, hanem az új vezetés tagjai ellen tiltakoznak. Közölték: addig marad a barikád, amíg nem teljesülnek a követeléseik. Az egyetem épületébe csak a hallgatók és a tanárok léphetnek be.

Az SZFE diákjai felolvastak egy 13 pontba szedett követeléslistát.

garantált autonómiát az egyetemnek,
az egyetem modellváltásáról szóló törvényt a jelenlegi formájában elutasítják,
elutasítják a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját és így a jelenlegi kuratóriumot és felügyelőbizottságot is,
elutasítják a fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat,
elutasítanak bármilyen önkényesen kinevezett új vezetőséget,
követelik a szenátus jogköreinek visszaállítását,
követelik a lemondott szenátus által megfogalmazott alapdokumentumok elfogadását,
követelik a jelenlegi kuratórium lemondását,
követelik, hogy az alapítvány alapító jogai ne kerülhessenek át az államtól az alapítványhoz,
követelik, hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásából,
követelik, hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe,
nyomatékosan kijelentik, hogy a pártpolitikától a továbbiakban is határozottan elhatárolódnak és a pártokat is arra kérik, hogy maradjanak távol az ügytől, az egyetemre további rendelkezésig csak az egyetem polgárai léphetnek be.

Mindettől bizony rendesen fájhat a feje Vidnyánszky Attilának. S lassan úgy tűnik jöhet majd a karhatalom, amely megpróbálja a lázadó diákokat kipaterolni az egyetemről és Vidnyánszky kedvében járni. De egyben úgy tűnik Vidnyánszky elbukta a nagy kultúrharcot is.

( Ajtai )