hirdetés

Itt a válasz az SZFE hallgatóknak a tüntetésükre. Akcióba lépett ugyanis az állami gépezet és kezdődik a Színház- és Filmművészeti Egyetem eddigi vezetőinek a lejáratása, karaktergyilkossága. Az Állami Számvevőszéknek ugyanis épp most jutott az eszébe, hogy ajjaj komoly baj van az iskola gazdálkodásával. Nos ez bájos és még hihető is lehetne, ha nem épp az egyetem fura urának Vidnyánszky Attilának az érkezése miatt kialakult nemzetközi botrány kellős közepén ne lennénk. Főleg úgy, hogy egyre több hollywoodi sztár is követeli az SZFE szabadságát.

 

Az Állami Számvevőszék szerint képzeljék csak az SZFE gazdálkodását mintegy 10 éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik – olvasható az Állami Számvevőszék kedden kiadott közleményében, amelyben egyben felhívták a figyelmet az SZFE modellváltásával kapcsolatos a törvényi előírások érvényesítését biztosító átadás-átvétel előkészítésére és megvalósítására, a közpénzekkel és közvagyonnal való átlátható elszámolás megteremtése érdekében.

Mint írták, Magyarország Alaptörvénye előírja, hogy „a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni.” A felsőoktatási intézményeknek mintaadó, példaértékű szervezeteknek kell lenniük. Össztársadalmi érdek, hogy ezek az intézmények szabályosan működjenek, maradéktalanul betartsák a gazdálkodásukat meghatározó előírásokat, szabályszerűen használják fel a rájuk bízott közpénzt, és példát mutassanak az általuk oktatott hallgatóknak is.

Az ÁSZ 2014-2015-ben minden állami fenntartású felsőoktatási intézmény gazdálkodásának 2009-2013. közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését elvégezte. Kiderült, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a korrupciós veszélyek és szabálytalanságok ellen védettséget biztosító belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Az ÁSZ számos hiányosságot és szabálytalanságot tárt fel az SZFE pénzügyi- és vagyongazdálkodásában.

A feltárt szabálytalanságok kijavítása érdekében az ÁSZ 11 – több alpontból álló – javaslatot tett az SZFE rektorának, amelyek alapján az Egyetem vezetése 38 feladatból álló intézkedési tervet állított össze. Ennek végrehajtását az ÁSZ egy 2018 februárjában lezárt utóellenőrzés keretében értékelte, amely során megállapította, hogy az Egyetem vezetése az intézkedési tervében vállalt 38 feladatból mindössze 4-et hajtott végre határidőben. Az SZFE-n kialakított irányítási rendszer továbbra sem támogatta a szabályos, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.

A feltárt közpénzügyi kockázatok, illetve felelőtlen vezetői magatartás újabb ÁSZ-ellenőrzés megindítását tették indokolttá, amely 2019 májusában fejeződött be. Kiderült, hogy az SZFE belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel való átlátható, szabályszerű, felelős gazdálkodás feltételeit. A korrupciós veszélyeztetettség elleni védelmet biztosító integritás kontrollrendszer kiépítése továbbra sem történt meg. Az állami vagyon védelme nem volt biztosított és kimutatása sem volt átlátható – olvasható a számvevőszéki közleményben.

Az ÁSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel az egyetem gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért a közpénzek szabályszerű felhasználása és a közvagyon védelme érdekében indokolt lehet megfontolni az SZFE közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását.

Nos ez így több mint érdekes. Lehet, hogy az ÁSZ az egyetem új fura ura kedvében akar járni ? Vagy szóltak nekik, hogy fiúk segítsetek már Vidnyánszkynak, mert szegény egyre nagyobb káoszban van, hisz már Hollywood is a SZFE szabadságát követeli, sőt Oscar-díjas színészek tucatja is.

Igen úgy tűnik komoly kommunikációs zűrkavar van. Egyrészt az Ász ezen gazdasági hibákat miért nem kommunikálta hivatalosan oly erőteljesen az elmúlt 10 évben, mint most ? Ha ekkora a baj, miért nem tettek feljelentést ? Ha tényleg ekkora a baj az SZFE körül, akkor Vidnyánszky miért nem ezzel az aduval lépett elő ? Miért keverte magát ilyen ciki helyzetbe az amúgy kiváló rendező ? Érthetetlen , logikátlan, rosszul időzített és egyben életszerűtlen ez az ÁSZ lépés .

Tényleg úgy tűnik mintha az Ász most a segítő szerepét játszaná el és olyan mintha elakarnák hitelteleníteni a SZEF korábbi vezetését és már kabátlopási ügyet kiabálnak.

( Cs.T.-T.E. )