hirdetés

Az ágyneműtartóra az esetek jelentős részében szüksége van mindenkinek. Persze akinek óriási hálószobája van, az mellőzheti a használatát, bár nem ez az általános, így most megnézzük, hogy egyben vagy külön érdemes kezelni azt.

 

Az ágyneműtartó régen

Nagyanyáink idejében az ágyneműtartó nélkülözhetetlen bútor volt. Ez akkoriban egy külön szekrény volt, amibe reggelente elpakolták az éjszaka használatos ágyneműt. Ez egyrészt praktikus, mert megvolt a rendszere a napkezdésnek, míg a másik oldalról egy állandó macera volt a ki- és beágyazás.

Az emberek nagy részénél az ágyazás kérdése a mai napig jelen van, bár már nem feltétlenül tartanak egy külön bútort ebből a célból. Ez általában annak is köszönhető, hogy a mai modern lakások berendezéséhez nem illik a csipketerítő és hasonló díszítő elemek, amiket korábban rátettek és nem mellesleg nagy helyet foglalt. Mivel más funkciója nincs, így kihasználatlan és térrabló alkalmatosságnak számít.

Ennek hatására inkább az ággyal egybeszerelt ágyneműtartót preferálják a legtöbben. Nemcsak kényelmes és helytakarékos, de akinek egy külön hálószobája van nagy franciaággyal, az általában egy nagyobb tárolóhelyet nyer általa. Remek hely a karácsonyi és szülinapi ajándékok elrejtésére, mert a gyerekek nem igazán emelgetik.

Az ágyak jellemzően ma már bármikor rendelhetőek ágyneműtartóval, így igen gazdaságos helykihasználást tesz lehetővé. A Nonstop Bútornál kapható franciaágyak legtöbbje ágyneműtartóval rendelkezik. Ugyanígy igaz ez a kanapék jelentős részére is, hiszen a kinyitható esetében nem foglal helyet a matrac az ágy belső felén.

Akkor is fel kell tenni ezt a kérdést, ha inkább a külön ágykeret és matrac kombinációt preferáljuk, hiszen ez jellemzően nem rendelkezik ágyneműtartóval. Ha nincs rá szükség, akkor remekül lehet hasznosítani az ott felszabaduló helyet a bőröndök és dobozok tárolására.

Milyen gyakran mossunk ágyneműt?

Mivel erre nincs kőbe vésett törvény, abban megegyezhetünk, hogy hetente érdemes és higiénikus ágyat húzni és 1-2 havonta kimosni az ágyneműt. Betegség esetén persze ez még gyakoribb is lehet. Szárítás tekintetében a legjobb, ha a napsugár és a szabad levegő van a segítségünkre, de ha ez nem megoldható, akkor sokat tehet értünk egy szárítógép.

A könnyebb ágyneműhuzat-tárolás érdekében próbáljuk ki, hogy a párnahuzatba tesszük a takarót és a kispárnát, így minden egy helyen lesz, és azonnal megtaláljuk, amit fel szeretnénk húzni.

Ahogy látható, nincs egyetértés, hogy mi az ideális megoldás, így mindenki a saját kényelme és szokásai alapján döntsön az ágyneműtartó kérdésében is.