hirdetés

A cseh tervezésű Genbaku-dóm a hirosimai atombomba-támadásban az egyetlen megmaradt épület, a világon a béke emlékműként, Atombomba-dóm néven vált ismertté. A rom a háború szörnyűségeire emlékeztet, aminek darabjait régóta keresik hirosimai egyetem munkatársai a közeli folyóban, a most megtalált maradványokat pedig az építész leszármazottainak ajándékozzák.

Atombomba-dómA cseh építész, Jan Letzel (1880–1925) által tervezett Genbaku-dóm 1915-ben készült el, az ipari kiállítási csarnokként működő épület szerkezete egyedüliként maradt fenn az 1945 augusztusi atombomba-támadásban a robbanás epicentrumában.

Kajo Rebun, a hirosimai egyetem kutatója szeptember közepén Prágába látogat, hogy találkozzon Jan Letzel leszármazottaival, és átadja nekik az azóta Atombomba-dóm néven elhíresült egykori Genbaku-épület néhány maradványát, amelyet a közeli folyóban találtak –közölte a prágai sajtó.

Kajo és munkatársai az egyetem megbízásából már évek óta igyekeznek felkutatni a nukleáris támadás által megrongált épületek fontosabb maradványait, hogy azok múzeumi tárgyként az atombomba bevetésének szörnyűségeire emlékeztessenek. Több épülettöredéket, díszítményt az Atombomba-dóm mellet kanyargó Motojaszu folyóban sikerült megtalálniuk.

Jan Letzel két alkalommal is több évet töltött Japánban. Ő tervezte az 1915-ben átadott hirosimai kiállítási palotát is, amelynek központi része a Genbaku-dóm. Az amerikaiak által ledobott atombomba mintegy 160 méterre a palotától robbant fel, ennek ellenére az épület egy része megmaradt. Az azóta Atombomba-dóm néven ismert épületmaradványt 1996-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.