hirdetés

Az egyik legrangosabb zenei kitüntetést, a Svéd Királyi Zeneakadémia által odaítél díjakat ketten is megkapták a stockholmi gálán. A Polar szobrocskát a popslágergyártó svéd dalszerző, Max Martin és Cecilia Bartoli olasz opera-énekesnő, a világ legkeresettebb operasztárja vihette haza.

Polar Zenei díjazottak 2016A ceremónián XVI. Károly svéd király is megjelent, és a résztvevők között volt a Backstreet Boys három tagja, Howie, Kevin és Brian is – számolt be róla a BBC News.

Martin egy sor híres együttes és énekes, köztük Britney Spears, Pink, N’Sync, Katy Perry és Taylor Swift, Pink és Bon Jovi népszerű számait írta. Nincs még egy olyan producer és zeneszerző, aki az elmúlt húsz évben ilyen sok és ilyen széles körben ismertté vált slágereket írt volna –emelte ki a Polar-díj zsűrije. A nyilvánosság előtt ritkán megszólaló zenész a díjat átvéve viccesen megjegyezte: – Húsz évig sikerült elbújnom a pincében két hangszóró közé, de most rám találtak.

Spears videoüzenetben nevezte „zseninek”, Justin Timberlake „mesternek” titulálta, Simon Cowell pedig kijelentette: – Nem hiszem, hogy Max Martin emberi lény, szerintem Svédországban gyártották, hogy nagy sikerű lemezeket csináljon, mert egy ember nem lenne képes mindazt véghez vinni, amit ő.

A dalszerzőtől 22 szám került az amerikai toplista élére, csak John Lennonnak és Paul McCartneynak volt több listavezető száma. Spears a Baby One More Time, Katy Perry az I Kissed a Girl, Taylor Swift a Shake It Off és a The Weeknd’s Can’t Feel My Face című dalokat köszönheti neki.

Köszönőbeszédében a pályafutását egy heavy metal bandában kezdő dalszerző sikerének két titkát is elárulta. Az első, hogy a legjobbtól kell lopni, bevallom, hogy olyan óriásoktól loptam, mint az ABBA, a Kiss és a néhai, csodálatos Prince. A másik fontos titok a szeretet – fedte fel.

A díjátadó ceremónián Cecilia Bartoli olasz mezzoszoprán énekesnőt is Polar Díjjal tüntették ki azért az erőfeszítésért, amivel egyedülálló módon újra népszerűvé tette a 17., 18. és 19. századi zenét. – Erősen hiszek a zene erejében, és azért vagyok itt, hogy ezt a hitemet megosszam – mondta beszédében.

Az 1989-ben az ABBA egykori menedzsere, Stig Anderson által alapított Polar zenei díjat elnyerte már mások mellett Youssou N’Dour világhírű szenegáli zenész, Kaija Saariaho finn komponista és Paul Simon amerikai énekes. A korábbi díjazottak között szerepel még Paul McCartney, Ligeti György, Bob Dylan, Ray Charles, Elton John, Bruce Springsteen, Pierre Boulez, Ennio Morricone és Björk is.