hirdetés

Brutálisan felment több zöldség és gyümölcs ára. A burgonya több mint a duplájába kerül a nagybani piacon, ahol most 335 forint egy kiló. A banán is rekordot dönt, hisz kilója 1000 forint felett van.

 

Jócskán megugrott a zöldségek ára. A Nagybani piacon pár hete egy kiló krumpli még 160 forint volt, kilónként, most már 335 forintba kerül. A sárgarépa ára is az egekbe szökött, a korábbi, heteken át tartó 150 forintos ár 300 forintra ugrott csütörtökön.

A petrezselyem egységára is a leggyakoribb, kilónkénti 450 forintos ár helyett már 900 forintra emelkedett.
A gyümölcsök területén pedig a banán is arany árban van már, hisz a nagybanin 1000 forint alatt nem található ez sem.

Mindez a fogyasztói piacokon is éreztette a hatását. Az adatbázis a Fehérvári és Vámház körúti piacokra vonatkozóan tartalmaz adatokat. Eszerint múlt héten az előző héthez képest a burgonya ára mindkét helyen szignifikánsan megugrott. A Fehérvári úti piacon 25, a belvároshoz közeli helyen 12 százalékkal. A két piac jellemző zöldségárait nézve a sárgarépa szintén 25 és 12 százalékkal emelkedett, egy hét alatt ugyanakkor a zeller, a fehérkáposzta és a paprika egységára is 15-25 százalék közötti mértékben emelkedett.
Váratlanul nagyot nőtt a tojás ára a nagybani piacon: míg korábban 35 forint volt a darabár, az március 19-én 40 forintra emelkedett.