hirdetés

A télhez mérten szokatlanul enyhe napoknak állítólag vége, sőt újabb megpróbáltatások várnak ránk. Legalábbis az időjósok szerint. Azonban hétfőn még nem kell aggódnunk.

 

Sajnos hétfőn se lesz jobb a helyzet mint a hétvégén volt. Sokfelé várható eső, zápor, ami délután nyugaton, majd északon többfelé havas esőbe, hóba fordulhat át.

Északkeleten néhol ónos eső ismét eshet.

Napközben egyre többfelé feltámad az északnyugatira forduló szél, estére felerősödik.

Ami jó hír, hogy nem lesz rémisztő hideg. Napközben 2-11 fokra számíthatunk, keleten és délen lesz enyhébb idő.

Már szerdán is jelentős mennyiségű csapadék hullhat, ami északon, északnyugaton havas eső, eső és hó formájában valószínű. Megmaradó hó azonban csak északnyugaton lehet. Szeles időjárásra, maximum 15 fokra készülhetünk.

Csütörtök hajnalban a telet szeretők kezdhetnek izgulni, mivel hidegfront érkezik. Ekkor viharos, általában az óránként 60-80 kilométert, a Bakonyban, a budai hegyekben, a Pilisben, az Alpokalján és a Börzsönyben, valamint

A széllel sarkvidéki hideg tör be, ami órákon belül néhol közel húszfokos lehűlést okoz. Éjjel még csak az ország nyugati és északi harmadán, reggelre már a Tisza vonalánál is fagyhat. Estére országszerte mínusz öt fok köré, alá, északon akár mínusz tíz fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Ez annak fényében kifejezetten extrém, hogy hajnalban a Dunától keletre 7–12 fokot mérhetünk. Péntek reggelre ezeken a részeken is mínusz 7, mínusz 10 fokig hűlhet a levegő, miközben erős, viharos szél fújhat.

Országszerte eshet a hó de ennek inkább Keleten van nagy valószínűsége.

Később a hideg nagy valószínűséggel elárasztja hazánkat. A magasban mínusz 15, mínusz 23 fok közötti hőmérséklet valószínű, nagyjából 1500 méter magasan, ami az idei és az elmúlt évek leghidegebb napjai jöhetnek.

A hétvégén és az utána következő napokban hajnalban mínusz 20 fok köré, a havas, szélvédett tájakon esetleg az alá csökkenhet a hőmérséklet, napközben is jellemzően mínusz 5 és mínusz 12 fok közötti hőmérsékletek várhatók.

(horváth)