hirdetés

Veszélyben van Mátyás király szobra a helyi korcsolyapálya miatt. A veszélyből akkor lehet tragédia, ha a jég elolvadása után víz kerül a szobor alá. Több magyar városvezető is megkongatta a vészharangot és aggódnak.
mátyás szobor kolozsvárAnnak idején Kolozsváron, a télen befagyott sétatéri csónakázó tó jegén korcsolyáztunk. A Ceausescu-korszak ellenére fel sem merült, hogy a teljes erdélyi magyarság szimbólumának tekintett Mátyás király szobrához korcsolyapályát építsenek.

Veszélyeztetheti a Mátyás-szoborcsoportot a köréje tervezett korcsolyapálya – állapította meg a Kronika.ro. A törvényesség és az illegalitás határán egyensúlyoz a Kolozsvár főterén építés alatt álló karácsonyi vásár, illetve az ehhez tartozó, a magyarok nagy részének körében felháborodást kiváltó, a Mátyás-szoborcsoport körül kialakítandó korcsolyapálya.

A létesítményre sem műemlékvédelmi, sem építkezési engedélyt nem adtak ki, ugyanis a teret egy három cégből álló csoportnak öt évre bérbeadó polgármesteri hivatal nem kötelezte ezek igénylésére a vállalkozókat.

Hogy miért nem? Mert volt hozzá egy kiskapu. Ez pedig az, hogy a jogszabályok szerint a három hónapnál rövidebb ideig álló építmények esetében nem kell műemlékvédelmi engedélyt kérni. Magyarán: mindez a törvényesség határán mozog, de inkább legális, mint nem – fogalmazott Gergely Balázs önkormányzati képviselő.

Kolozsi Tibor szobrászművész, a műemlék bronzrestaurátora elmondta, hogy majd a jégpálya elbontásakor kell figyelni a óriási mennyiségű elfolyó vízre. Ha a vizet a helyszínen engedik le, az fellazítja a talajt és előfordulhat, hogy megsüllyed a szobor.
Mátyás király lovasszobra több mint tíz tonna, és ehhez jön még a talapzat kőrésze. Nem mindegy, hogy elázott talajon vagy száraz talajon áll – magyarázta Kolozsi Tibor.