hirdetés

Áder János aláírta a Magyar Tudományos Akadémia átalakításáról szóló törvényt. Nincs tovább Palkovics miniszter nyert . Bár nagy kérdés ez valóban győzelem lesz-e a végén.

 

“A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” című törvénymódosítást az Országgyűlés múlt kedden fogadta el, a módosítót az államfőnek Kövér László vasárnap küldte el, Áder pedig kihasználta az ötnapos gondolkodási időt, de végül aggályokat nem fogalmazott meg, és aláírta az MTA-t érintő törvénymódosítást.

Melynek értelmében kötelezik az MTA-t, hogy tulajdonát ingyen használatba adja, a kutatóhálózat irányító testületében az MTA közgyűlése által megszavazott egyharmadnyival szemben a tagok fele kormánydelegált lesz, kutatóhálózat nem kap közvetlen képviseletet ebben, az irányító testület minden delegáltját a miniszterelnök nevezi ki, nem csak az elnököt, az irányító testületben nem kötik minősített többséghez a döntést fontos ügyekben, vagyis a gyakorlatban könnyen átvihető a kormányakarat.

Adnak viszont alapfinanszírozást a kutatóintézetek működéséhez – hogy mennyit és milyen szabályok mentén, az egyelőre nem ismert.

 

A módosító ellen folyamatosan tiltakoztak, majd tüntettek is az akadémikusok, mert szerintük az véget vet az MTA-s kutatások függetlenségének, akadályozza az új tudományos eredmények elérését, és gyengíti a magyar tudományos élet erős nemzetközi pozícióját.