hirdetés

Jostein Gaarder, a Sofie világa, A narancsos lány és A történetárus című regények írója lesz a XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, amelyet április 21. és 24. között tartanak a Millenáris Parkban – olvashatjuk a könyvfesztivál honlapján.

gaarder1

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál honlapján  jelentették be, hogy az idén Jostein Gaarder norvég író lesz a díszvendége a budapesti fesztiválnak. A szerző Sofie világa című művével megjelenése után azonnal nemzetközi sikereket ért el, többek között a Der Spiegel német hetilap listájának élére került, majd otthagyta tanári pályáját és írói, filozófiai munkájának szentelte életét. Több kötete olvasható magyarul, többek között A kártya titka, A történetárus, A narancsos lány és a Vita Brevis. Nemcsak szépirodalmi munkásságáról ismert, de teológiai, filozófiai és gyermekkönyvszerzőként is termékeny írónak számít.

Jostein Gaarder a környezetvédelemért és az emberi jogokért folytatott harcban aktívan részt vállalt. A palesztin területek izraeli megszállása ellen a palesztinok védelme érdekében tiltakozott. 2006-ban nagy botrányt okozó esszéjében elítélően nyilatkozott az Izrael–Libanon konfliktussal kapcsolatban, a zsidót harcias hitnek nevezve és a kereszténység megbocsátáson alapuló hitével szembeállítva támadta az izraeli politikát. Antiszemitának bélyegezték, de állítása szerint csak a libanoni csapásra reagált a cikkben, nem támadó szándékkal.