hirdetés

Hazánkban a romákat sajnos többnyire negatív előítéletek és sztereotípiák övezik, emiatt a társadalmi megítélésük is hagy némi kívánnivalót maga után.

 

Holott egy olyan, ősi népcsoportól beszélünk, kinek kulturális értékei roppant sokszínűek, ezért érdemes őket megismerni, hisz egy teljesen más világ tárulhat fel előttünk. De milyen területekre érdemes fókuszálni?

Zene

Roma zenét már mindenki hallott (ha máshol nem, a falunapokon vagy a vurstlikban), azonban ennek is rengeteg műfaja létezik, nem csupán a “mulatós” stílus. Ha szeretnél behatóbban megismerkedni a romák zenei hagyományaival, akkor keresd a Rádió Dikh-et az Online Rádió weboldalán.

Ez egy nemrég indult, szórakoztató, informatív rádiócsatorna, amelynek fő célja népszerűsíteni a roma kultúrát – természetesen nem csak a romák körében. A klasszikus nótáktól kezdve a komoly- és jazz-zenei szerzeményeken át a könnyűzenéig minden műfaj képviselői helyet kaptak a csatornán, megtűzdelve tematikus, beszélgetős műsorokkal. 

Ezekben meghívott vendégekkel diskurálnak például vallásról, híres emberek élettörténetéről, hagyományokról, művészetekről, sportról, zenéről. Külön műsorral készültek a női hallgatóknak, ahol elsősorban “csajos” témák vannak a terítéken, de természetesen a kívánságműsor sem maradhat ki a felhozatalból. 

Ha átfogó képet szeretnél kapni a roma zenei irányzatokról, a Rádió Dikh-nél aligha találsz jobb alternatívát a látóköröd szélesítésére. Amennyiben pedig vizuális formában is érdekelnének hasonló tartalmak, akkor érdemes belenézned a “testvércsatorna”, a Dikh TV műsorába is. 

Tánc

A zenéhez szervesen kapcsolódik a tánc is, ez pedig a roma muzsika esetében sincs másképp. Ha láttál már valaha hagyományőrző csoportot, akik a klasszikus roma táncokat adták elő, akkor számodra bizonyára nem is kérdés, hogy a tácművészetük is figyelmet érdemel.

A gyors, pattogó lépések, melyek pontosan követik a dalok ütemét, és a táncosok szinte extázisig fajuló átéléssel előadott mozdulatai a kívülállók számára sokszor furcsának, de mégis érdekesnek hatnak.

A tánc a romák kultúrájának fontos része, a legtöbbjük már kisgyermekként elsajátítja az alaplépéseket, és a többségre jellemző, hogy szívesen, örömmel táncol. A roma bálokban és koncerteken sosincs unott hangulat, szinte mindig teli a parkett szólóban vagy párban táncolókkal. 

Gasztronómia

Sajnos a konyhaművészetről kevés írásos forrás maradt fenn, így a tradicionális ételeket főként a családi hagyományoknak köszönhetően ismerhetjük.

Talán az egyik leghíresebb étel a cigánylecsó, melyet eredetileg bográcsban készítenek, és a paprika és a paradicsom mellett tartalmaz többféle húst és káposztát is. A fűszerezése intenzív, gyakran csípős, és általában “vakarccsal” azaz cigánykenyérrel fogyasztják, ami egy lisztből, vízből és zsírból készült lepényfajta. 

Bár nem hagyományos roma étel, de érdemes megemlíteni a Rigó Jancsi nevű süteményt, amely egy híres cigányprímásról kapta a nevét, aki elcsábította, majd feleségül vette egy belga herceg hitvesét.