hirdetés

Mindenki tutira veszi, hogy Oscar-díjat kap Nemes Jeles László első filmje, a Saul fia. A fogadóirodák legalábbis így vélik. Nos izgulhatunk, mert erős a mezőny.

saul fiai 2

Mint ismeretes, csütörtök délután bejelentették, hogy a Saul fia ott van az öt Oscar-díjra jelölt film között, így a február 28-ai Oscar-gálán akár minden idők legismertebb díjával távozhatnak a film készítői az Amerikai Filmakadémiáról.

Anno Szabó István és a Mephisto című filmjének főszereplője, Klaus Maria Brandauer összeölelkezve ugráltak a színpadon, szenvedélyesen örültek a díjnak, amely akkor ráadásul még a szabad világból származott. Nemes Jeles András esetében ugrálást nem várunk, visszafogott, már-már túlságosan gátlásos személyiségről lévén szó. Ám a mosoly minden díjátadón látható a fiatal, első filmes magyar rendező arcán.

Nemes Jeles filmjének diadalmenete az alkotás világpremierjén, a 2015 májusában megtartott cannes-i filmfesztiválon kezdődött. Itt a második legrangosabb elismerésnek számító Zsűri Nagydíja mellett még három díjat kapott. Azóta nemcsak a világ legkülönbözőbb országaiban nyert fesztiváldíjakat, de a legrangosabb kritikai listákon is előkelő helyen végzett. Az Oscar-díj előszobájának számító Golden Globe-díjat első magyar alkotásként nyerte meg.

Ami az Oscar-díj megnyerésének esélyeit illeti: a legnevesebb nemzetközi fogadóirodák szerint a Saul fia nyeri az Oscar-díjat a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A Sportbet.com.au például 1,14-es szorzóval fizet, míg a legesélytelenebbnek tartott dán War győzelméért csak 13-as szorzóval. A bet365 szintén 1,14-del adja fő esélyesnek a magyar filmet, míg a francia Mustang győzelméért már hatszoros, a dán film befutásáért huszonegyszeres pénzt fizetnek. A Bwin.com ugyancsak szinte biztosra veszi, hogy Nemes Jeles László kapja az Oscar-szobrot: a magyar filmre győzelem esetén 1,15-szörös pénzt fizet, míg a második legesélyesebb Mustang hatszoros pénzt fizet, a War díjazása esetén pedig már a feltett összeg huszonhatszorosát adják. A fenti két fogadóirodához hasonlóan például az Unibet és az Oddsshark.com is szinte biztosra veszi, hogy Nemes Jeles László kapja az Oscar-szobrot, amelynek egyetlen ellenfele szerintük talán a Mustang című mozi lehet.