hirdetés

A parafáról a legtöbb embernek az egyszínű parafa tábla vagy poháralátét jut eszébe. Sokan szeretik ezt az anyagot természetes formájában, eredeti barna színében, mások azonban unalmasnak találják ez utóbbit. Szerencsére nagyon könnyű vele dolgozni és jól festhető. Ebben a cikkben megmutatjuk, mennyi mindent lehet parafából készíteni, és hogyan lehet a parafa képeket dekorációs célokra használni.

 

Kreatív ötletek a parafa felhasználásához

A boros és pezsgős parafadugókból rengeteg dekoráció és használati tárgy készíthető, például képkeret, kulcstartó, mini növénytartó, akasztó, edényalátét, kaspó, játékfigura.

A parafa alátétekből lehet akár faliórát is készíteni.

A parafa táblákat ki lehet dekorálni festéssel és tűzdeléssel is. A hagyományos tábláknak így egyedi kinézetet vagy akár a hagyományostól eltérő funkciókat adhat.

Parafa képek készítése házilag

Egy parafa táblából készíthet saját kezűleg egy egyedi faliképet. Fontos tudni, hogy a parafa jó nedvszívó képességgel rendelkezik, ezért a festéket is beszívja. Legjobb, ha alapozót használ, és több rétegben viszi fel a festéket. Az akrilfestékek vastagabb réteget képeznek, ezért ezekből kevesebb is elég. Metálos festékkel csillogást vihet a sötétebb helyekre.

• Győződjön meg róla, hogy a parafa tábla viaszmentes-e. A festék nem jól tapad a viaszos felületen
• Ha a parafa táblának van kerete, festés előtt vegye ki a táblát a keretből.
• Tegyen egy újságpapírt a tábla alá, hogy megvédje a többi tárgyat a festéktől
• Ha a hagyományos ecset nyomot hagy, használjon szivacskefét
• Fesse meg a hátteret, a következő réteg felhordása előtt hagyja megszáradni
• Fesse meg a körvonalakat, majd töltse ki a megfelelő színnel
• A lecsöpögött festéket nedves szivaccsal távolítsa el, még mielőtt megszáradna

A keretes parafa tábláknál nem csak a parafát, hanem a keretet is kidekorálhatja, kifestheti, vagy a parafa festése helyett betehet a keretbe egy méretre vágott mintás papírt vagy textildarabot.

Készen kapható parafa képek

Ha nem akar bajlódni a festéssel, készen is vásárolhat parafa képeket. A tapetaposzter.hu Poszter specialista webáruházában inspiráló ötleteket talál egy- és többrészes parafa képekre. Legnépszerűbbek a térképek, mivel erre az anyagra könnyen lehet a jelölőtűket feltűzni. Szintén kedveltek a kép a képen megoldások és a fényképekkel kidekorálható családfa is.

A parafára helyezett kép pompás ajándék lehet az utazást kedvelő ismerőseinek. A gyerekei földrajz tanulásához is nagy segítség lehet egy ilyen térkép. Megjelölhetők rajta azok a helyek, ahol már járt az utazó, rá lehet tűzni az adott helyen készült fotókat vagy más emlékeket.

A kép súlyát tekintve jóval könnyebb, mint a hagyományos vászonképek, ezért szinte bárhová elhelyezhető. A képek keret nélkül is impozáns látványt nyújtanak, az UV-védelemnek köszönhetően a színek nem fakulnak.