hirdetés

Akár 40 százalékkal is drágulhatnak a nyelvtanfolyamok, a nyelviskolákat nem csak a rezsiárak, hanem az infláció és a KATA-adózás eltörlése is sújtja. A megnövekedett költségeket csak áremeléssel tudják fedezni. A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete szerint várhatóan több nyelviskola bezárhat .

 

Míg a tanulóknak az igeidők okoznak fejtörést, a nyelvtanároknak az adózás. Többségük ugyanis KATA-s egyéni vállalkozóként dolgozik, de szeptember elsejétől erre már nem lesz lehetőségük.

„Sokkal nagyobb adóterhek fogják őket érinteni. Ezért kénytelenek a nyelviskolák is árat emelni, hogy a tanároknak ezt a megnövekedett adóterhet valamilyen szinten tudjuk kompenzálni” – fogalmazott Tölgyesi Zsuzsa a Conversum Nyelviskola cégvezetője.

Eddig itt egy mini csoportos 20 órás kezdő angol nyelvtanfolyam 49 ezer forintba került. Aki most kezdi el a kurzust, annak viszont már jóval többet 58 ezer forintot kell fizetnie érte. A nyelviskoláknak nem csak a tanárok megnövekedett bérköltségét kell ugyanis kigazdálkodniuk.

„Az általános rezsiköltségek, a bérek növekedése amit ugye az infláció gerjeszt, ezek mind mind összeadódva fognak egy olyan emelésben megnyilvánulni, amellyel kapcsolatban hát a nyelviskolák sem boldogok. Akár 30-40%-ban is megemelheti a nyelvtanfolyamoknak a díját – ezt már Légrádi Tamás a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének az elnöke mondta.

A nyelviskolák arra számítanak, hogy szeptembertől csökken a nyelvtanulók száma. Nem csak az áremelkedés miatt, hanem azért is, mert a kormány döntése értelmében az egyetemek saját hatáskörben rendelkezhetnek arról, hogy kötelezővé teszik-e a nyelvvizsgát a diploma megszerzéséhez.

Légrádi Tamás szerint ez egy rossz üzenet a társadalom felé, mert a társadalom nagyrésze tisztában van azzal, hogy a nyelvtudás nélkül nem tud boldogulni.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete szerint a nehéz helyzet nyelviskolák bezárásához vezethet és várhatóan rengeteg nyelvtanár is munka nélkül marad majd. Emellett az is komoly problémát jelent szerintük, hogy a magyar lakosság nyelvtudásában nem tud folytatódni az a felzárkózás, ami az elmúlt években elkezdődött.