hirdetés

Különleges jelenséget észlelt nemrég a NASA egyik speciális műholdja, a Nap figyelésével megbízott Solar Dynamics Observatory (SDO). Az eszköz még november 7-e és 9-e között egy hatalmas lyukra lett figyelmes, amit az alábbi képen egy jókora sötét folt ábrázol. Talán még félelmetesebbnek tűnik akkor, ha hozzátesszük: a lyukon keresztül folyamatos a részecskék kiáramlása. Aggódni azonban mégsem kell miatta.
napkitörésAz IFLScience beszámolója szerint a a furcsának tűnő jelenség egyáltalán nem ritka, és a csillagászatban is megvan a neve: koronalyuknak hívják. Ez egy olyan terület, ahol a Nap mágneses mezeje nyitott az űr felé, így ott a részecskék el tudják hagyni a csillagot. Ezet a jelenséget pedig napszél néven ismerjük.
A valóságban ezt a lyukat persze nem lehetne látni, erre csak az SDO speciális, ibolyán túli sugarakat észlelő kamerája képes. A terület a képen azért tűnik sötétebbnek, mert ez valamelyest hidegebb és kevésbé sűrű, mint a többi terület.

A tudósok szerint a koronalyukak egyre gyakoribbak lesznek, mert a Nap épp a szoláris minimum felé tart. Hogy ez mit is jelent pontosan, arról itt írtunk bővebben.