hirdetés

A Lovag elhunyt
2023-06-12 23:58

Elhunyt a négyszeres  botrányhős olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi Milánóban. Bár hétvégén mindenkit nyugattati, hogy jól van úgy tűnik tévedtek. Berlusconi a modern olasz és magyar jobboldali politika kialakulására is komoly hatást gyakorolt, sőt a focit is imádta és az Ac Milán tulajdonosa is volt.

„Addio Presidente” – búcsúzott a halálhír bejelentése után a 86 éves korában elhunyt Silvio Berlusconitól az Il Giornale című napilap. Egykori lapjában pártelnökként és volt miniszterelnökként is elköszöntek az olasz közélet elmúlt évtizedeit meghatározó politikustól.

Berlusconit korábban leukémiával diagnosztizálták, és alighanem egy tüdejét elért fertőzés miatt hunyt el egy milánói kórházban hétfőn.

Berlusconiról a nemzetközi sajtó elítélt adócsalóként, Vlagyimir Putyin barátjaként és a bunga-bunga szexbotrányok miatt vád alá helyezett botrányhősként írt, ám Olaszországban a „Lovag” (Il Cavaliere) néven emlegették, és hosszú időn át igen népszerű volt. Ennek fő oka persze az a médiabirodalom volt, amelynek segítségével dúsgazdag üzletemberből politikussá lett, és amely a népszerűségét is fenntartotta. No meg tulajdonosa is volt az AC Milán futball csapatnak is.

Az Al-Jazeera szerint Berlusconi volt az „olasz Donald Trump” , aki az építőiparból és az ingatlanbizniszből vágott bele a médiavállalkozásokba, és utána került a politikába.

Silvio Berlusconi 1936. szeptember 2-én született Milánóban, egy kispolgári családban. A média világába a Mediaset nevű vállalkozásával került be, ez egy kábeltévé-hálózat volt, amellyel konkurenciát teremtett a hetvenes és nyolcvanas években az állami tévének, a RAI-nak. 1986-ban vásárolta meg az AC Milan futballcsapatát, megmentve az együttest a szinte biztos csődtől. Az addigra öt BEK-, illetve BL-serleget nyerő csapattól 2017-ben vált meg, majd megvett egy kisebb fociklubot Monzában. 1994-ben aztán „a Lovag” belevágott a politikába. Megalapította jobboldali pártját, a Forza Italiát, ezzel új korszakot hozva az olasz politikai életbe. Rögtön meg is nyerte a választásokat, de csak egy évig maradt hatalmon. Ő volt az első olasz miniszterelnök, aki úgy került hatalomra, hogy korábban semmilyen kormányzati pozíciót sem töltött be.

Berlusconinak már az első kormányon töltött éve is botrányokkal volt terhes: csalással vádolták meg és azzal, hogy igyekszik az olasz média fölött ellenőrzést gyakorolni. Bár a hatalmát nem tudta megőrizni, a profi üzletember imázsát – aki gazdasági növekedést ígér az olaszoknak – igen.

Így 2001-ben jelentős győzelmet aratott pártjával, majd ezt megismételte 2008-ban is. A második világháború óta az egyik leghosszabban uralmon lévő olasz miniszterelnök lett, hiszen 1994-1995, 2001-2006 és 2008-2011 között is irányította a római kabineteket.