hirdetés

83 éves korában elhunyt Csukás István, meseíró, költő. A Süsü, a Pom-Pom vagy épp a Nagy Ho-Ho-Ho-Horgász ,vagy a Mirr Murr kalandjait is ő szerezte s ez csak pár a sok-sok és remek meséből. Csukás igen szegény családból származott és csak a véletlennek köszönhető, hogy nem hegedűművész lett.

Szerencsések vagyunk, akik ismerhettük, dolgozhattunk vele itt az Újszínházban. Csukás István mindig mosolygott, mindenkihez volt egy kedves szava és sohasem fogyott ki az ő semmihez sem fogható történeteiből. Örömmel figyelte A Nagy Ho-ho-ho-horgász télen-nyáron című meséjéből születendő előadást. Fantasztikus élmény volt vele dolgozni. Csukás István 83 évesen itt hagyott bennünket és kicsit mindannyian úgy érezzük, mintha árvábbak lennénk nélküle – írta búcsúzásában az Újszínház.

Az írónak olyan meséket köszönhetünk, mint a Süsü, a sárkány, a Mirr-Murr kandúr kalandjai, a Pom Pom meséi vagy a Nagy Ho-ho-ho-horgász. Csukás István több regényéből is készült film, a legismertebb a Keménykalap és krumpliorr volt.

A Kisújszálláson született Csukás már 17 évesen költő akart lenni, ettől kezdve írásaiból, irodalmi segédmunkákból élt. 1968-tól 1971-ig a Magyar Televízió munkatársa, 1978-tól 1985-ig a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, majd 1989-től 1991-ig az Új Idő című lap szerkesztőbizottsági tagja volt. A hatvanas években kezdett gyermekirodalommal foglalkozni.
Csukás nemrég még az új Süsü-sorozaton dolgozott, melynek főszereplője az öreg sárkány gyermeke, Süsüke.