hirdetés

Szörnyű volt a koronázására vezető útja II. Erzsébet királynőnek elárulta. Csaknem a 65 éve tartott koronázásáról először szólalt meg a királynő.
II.erzsébet királynőEgy dokomentumsorozat kapcsán először beszélt koronázásának napjáról II. Erzsébet királynő, továbbá több gyermekkori élményéről. A méltóság többek között elárulta, hogy a ceremóniára vezető út szörnyű, az autó pedig borzalmas volt. Ráadásul a koronájának is voltak „hátulütői” – erről a BBC-nek beszélt egy hosszabb interjú keretében, amit vasárnap engednek adásba.

Az nem meglepő, hogy az út kényelmetlen volt, hiszen azt a bizonyos autót még 1760-ban készítették, és 1820-tól használták a koronázásokon. A leendő királynő ebben utazott órákat.

A körülbelül 1 órás interjúban a királynő nemcsak a saját beiktatásáról beszél, hanem arról is, hogy 11 évesen hogyan élte meg édesapja, VI. György megkoronázását.

Elizabeth Alexandra Mary Windsort 1956. június 2-án koronázták az Egyesült Királyság, valamint a nemzetközösségi királyságok uralkodójává. Az összesen 23 ezer drágakővel díszített koronázási ékszereket hivatalosan csak aznap viselte.