hirdetés

Namíbiában tárgyalt Kövér László. Az országgyűlés elnöke az ország fővárosában, Windhoekban szerdán megbeszélést folytatott Peter Katjavivivel, a Nemzetgyűlés elnökével, fogadta őt Hage Geingob államfő, Nickey Lambo, államfőhelyettes, és tárgyalt Netumbo Nandi-Ndaitwah miniszterelnök-helyettessel, külügyminiszterrel – közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

kövér-netumbo nandi-mti

A Magyar Országgyűlés és a magyar kormány határozott szándéka a kétoldalú kapcsolatok széles körű fejlesztése Namíbiával, a szubszaharai térségnek a demokratikus változások szempontjából modellértékű államával – fogalmazott tárgyalásain Kövér László.

A két ország kapcsolatrendszeréről szólva a közleményben kiemelték, hogy 1990 fontos év mindkét ország számára: ez az esztendő a magyarországi rendszerváltás és a namíbiai függetlenség éve. A függetlenségért és a szabadságért folytatott harc mindkét nemzet életében hasonló fontossággal és nemzeteken átnyúló jelentőséggel bír.

Magyarország és Namíbia 2015-ben ünnepelte a diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulóját. A hagyományosan baráti együttműködés méltó kifejezője, hogy a Stipendium Hungaricum magyar állami ösztöndíjprogram keretében ebben az évben tíz ösztöndíjas diák kezdte meg tanulmányait magyarországi felsőfokú oktatási intézményekben – tették hozzá a közleményben.

A 2015-ben meghirdetett „Déli Nyitás” politikája keretében Magyarország kiemelt figyelmet szentel a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének az afrikai kontinens, különösen a szubszaharai térség fejlődő államaival. A vitás kérdésektől mentes kétoldalú kapcsolatok a térség országaival szilárd kereteket és biztos alapot nyújtanak a kétoldalú együttműködések fejlesztéséhez, spektrumának kiszélesítéséhez – állapították meg a közleményben.

A tárgyaló felek egyöntetűen a kapcsolatok szorosabbra fűzése mellett foglaltak állást, amihez mind a házelnök mostani namíbiai látogatása, mind Hage Geingob államfő várható ez évi magyarországi látogatása is hozzájárul a közlemény szerint.
Rögzítették, hogy a legmagasabb szintű találkozók mellett a parlamenti képviselők és a szakbizottságok találkozói is elősegíthetik az együttműködést. Elsődleges törekvés a gazdasági-kereskedelmi, a tudományos, az oktatási és a kulturális kapcsolatok fejlesztése. Gazdasági-kereskedelmi együttműködésünk ugyan egyelőre elmarad az abban rejlő lehetőségektől, azonban bízunk benne, hogy közös erőfeszítések nyomán ez a kedvezőtlen trend megfordítható, és sikerül kihasználni azokat a lehetőségeket is, amelyeket a dél-afrikai ország kínál a magyar kis- és közepes vállalkozások számára – fogalmazott a házelnök.

Elmondta, hogy Magyarország kész a magyar innovációk és technológiai szaktudás átadására a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vízgazdálkodás, valamint a szakemberképzés területén is, amely egyik elengedhetetlen feltétele a fenntartható fejlődésnek, a munkanélküliség csökkentésének, az ifjabb nemzedékek felemelésének.

A közösen képviselt demokratikus értékek és alapelvek alapján Magyarország meg kívánja erősíteni együttműködését a nemzetközi szervezetekben is Namíbiával, illetve egyeztetni a fontosabb globális ügyekben.

Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából Kövér Lászlót és a magyar delegációt Peter Katjavivi házelnök a Namíbiai Nemzetgyűlés nevében a plenáris ülésén köszöntötte.

Az Országgyűlés elnöke magyarországi látogatásra hívta meg a Namíbiai Nemzetgyűlés elnökét, amit Peter Katjavivi elfogadott.

(Forrás: MTI–MH)