hirdetés

Sokaknak az első világháború kirobbantása jut az eszébe róla. Másoknak a hősiesség. Nos szobrot emeltek Gavrilo Principnek, az első világháború kiváltó okaként számon tartott szarajevói merénylet elkövetőjének Belgrádban, akit néha az első terrorista merénylet kivitelezőjének is számontartanak.

gavrilo princip

A két méter magas, 350 kilogramm tömegű szobrot Tomislav Nikolic szerb elnök, valamint Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke avatta fel a szarajevói merénylet 101. évfordulója alkalmából.

Gavrilo Princip 1914. június 28-án adott le halálos pisztolylövéseket a Boszniába látogató Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökösre és feleségére, Zsófiára. Princip azóta is megosztja a közvéleményt. A szerbek hősként és szabadságharcosként tekintenek rá, aki az Osztrák-Magyar Monarchia elnyomása ellen küzdött, míg az európai népek többsége terroristának és merénylőnek tartja Gavrilo Principet.

A Belgrádban most felállított szobor pontos mása annak az emlékműnek, amelyet tavaly az első világháború századik évfordulója alkalmából emeltek Bosznia-Hercegovinában, Szarajevóban