hirdetés

Lehet, hogy a Golgota festmény körül kialakult botrány és fura védetté nyilvánítás is közrejátszott abban, hogy távozik posztjáról Sárváry István, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke. 

pákh imre 2

Váratlanul lemondott Sárváry István, amit egy állománygyűlésen jelentett be. Így a Forster Központ vezetője augusztus 15-tel távozik posztjáról.

Sokak szerint elképzelhető, hogy a Golgota festmény fura meg nem vásárlása után indított védetté nyilvánítás is közrejátszhatott a vezető lemondásában, hisz legutóbb a Fővárosi Törvényszéken épp a Forster központ égette be magát, pestiesen mondva, azzal, hogy csak a tárgyalás előtti napon bízott meg egy ügyvédet. Mint ismeretes, a Központot Pákh Imre műgyűjtő perelte be, akivel nem sikerült az MNB-nek megállapodni abban, hogy 9 millió euró helyett adja el Munkácsy Mihály Golgota művét 6 millió euróért, és már másnap, hogy, hogy nem, a Forster Központ védetté nyilvánította a műalkotást. Mindez pedig erősen megkérdőjelezhető eljárás volt.

Pákh Imre nem titkolta, ez egyszerű zsarolás, amit műveltek vele.

A HVG megkeresésére Sárváry megerősített távozását, de nyilatkozni nem kívánt. Hozzátették: egyelőre nem ismert, hogy ki lesz a központ új vezetője.

Sárváry István 2015 júniusától töltötte be a Forster Központ elnöki tisztét, előtte a Miniszterelnökség kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára volt.

Természetesen az  is nehezítette a központ vezetőjének életét, hogy L. Simon államtitkár bizalmasa volt.

Ezt megelőzően a Várkert Bazár felújításában a munkákat irányító kormánybiztosság munkatársaként vett részt, illetve igazgatója és stratégiai igazgatója volt a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft.-nek.