hirdetés

Az új technológia használatával, a hőkamerás átvilágítással fedeztek fel két, eddig ismeretlen járatot Egyiptom legnagyobb piramisában.

piramisAz egyiptomi régészeti minisztérium hétvégi bejelentése szerint két anomáliára bukkantak a 4500 éve, Hufu fáraó uralkodása alatt épült piramisban. További vizsgálatokra lesz szükség az esetleges üregek méretének, jellemzőinek és funkciójának feltérképezéséhez.

A Hufu piramis (más néven Kheopsz piramis) 146,5 méteres magasságával a legnagyobb egyiptomi piramis. Kheopsz uralma a királyi hatalom csúcspontját jelenti az Óbirodalom korában, halotti kultuszát halála után kétezer évvel, a XXVI. dinasztia korában is fenntartották. A piramisnak eddig három ismert kamrája volt.

A ScanPyramids projekt vezetőinek közlése szerint a vizsgálat alapján megerősíthetik a feltételezést, hogy az északi oldalon létezik egy rejtett üreg, ami lehet egy, a piramis belsejébe vezető folyosó. A műszerek a piramis északkeleti oldalán is érzékeltek egy üreget.

A projekt 2015 októberében indult azzal a céllal, hogy megkeressék a Kheopsz piramis és szomszédja, a Hafré piramis, valamint a Kairó déli részén lévő dahsúri tört és a dahsúri vörös piramis esetleges rejtett termeit.

Zahi Havasz, az egyiptomi piramisok radarvizsgálatát végző tudóscsoport vezetője javaslatára a különleges technológiával először a már ismert három kamra egyikét mutatták ki, hogy ellenőrizzék a módszer megbízhatóságát. A tavalyi hőkamerás vizsgálatok a piramis belsejében észleltek nagy eltérést – a legalsó sorban lévő három kőtömbnek a többinél magasabb volt a hőmérséklete.