hirdetés

Kilencvenhárom éves korában, szerdán vesztette életét Juliette Gréco. A francia sanzon nagyasszonya a délkelet-franciaországi Ramatuelle-ben lévő otthonában hunyt el szerettei körében.

 

Juliette Gréco barátai biztatására kezdett énekelni, és az 1950-es, 60-as években vált világhírűvé a L’accordeon, a La Javanaise és a Deshabillez-moi című sanzonokkal, amelyek révén elképesztő karriert futott be. 1951-ben jelent meg első albuma, legnagyobb slágere a Je suis comme je suis (Vagyok, aki vagyok) és a Je hais les dimanches (Gyűlölöm a vasárnapokat) lett.

Juliettre Hollywood is felfigyelt, s olyan nagyságokkal dolgozott, mint John Huston és Orson Welles, de nagy sikert aratott a Belphégor című sorozatban is.

Az örökifjú énekes mindig képes volt megújulni, új műfajokban is kipróbálta magát. 1982-ben önéletrajzi könyvét is kiadta, sőt, még nyolcvanhoz közel is vállalt világkörüli turnékat. 2015-ben búcsúturnéra indult, amelynek során Budapesten is fellépett volna 2016 őszén, ám az előadást egészségi okok miatt le kellett mondania.

 

(a.j)