hirdetés

A NASA elindította Floridából azt az űrszondát, amely a Földet is veszélyeztető Bennu aszteroidát fogja vizsgálni. Ha a tervek szerint sikerül mintát is hoznia, akkor a kutatók a Naprendszer, valamint az élet keletkezéséről tudhatnak meg új információkat.

urszondaA floridai Cape Canaveral Kennedy űrközpontjából helyi idő szerint csütörtök este bocsátották útjára a NASA Osiris-Rex aszteroidakutató űrszondáját.

Az űrszonda feladata a tudósok által a Földre nézve potenciális veszélyt jelentő Bennu aszteroida vizsgálata lesz. A Bennut még 1999-ben fedezték fel az űrkutatók. A kisbolygó hatévenként halad el a Föld mellett, és a kutatók számításai szerint a 22. században (2135-ben) olyan közel kerülhet, hogy akár be is csapódhat a Földbe.

Az aszteroida vizsgálatától a tudósok azt remélik, hogy közelebb jutnak a Naprendszer és a Föld, valamint az élet kialakulásának titkához.

A csütörtökön felbocsátott űrszonda a számítások szerint két esztendőn keresztül utazik majd, mire a Bennuhoz ér, két esztendőn keresztül kering körülötte, és a tervek szerint 3 méter hosszú mechanikus karjával anyagmintákat is vesz majd, melyekkel 2023-ra visszatér a Földre. Összesen több mint hatmilliárd kilométert tesz majd meg.

A tudósok azért választották a Bennut, mert az gyakorlatilag egy időkapszula a Naprendszer keletkezésének hajnalából, felszínét a kutatók reményei szerint szénben gazdag, akár 4,5 milliárd éves kőzettörmelék borítja.

Dante Lauretta, az Osiris-Rex program vezetője úgy nyilatkozott, hogy a mérnökcsapat kiváló munkát végzett, nem számítanak arra, hogy az űrszonda csődöt mond, vagy széthullva eltűnik a világűrben. A küldetés költsége több mint 800 millió dollár.