hirdetés

A Színház és Filmművészeti Egyetem körüli botrány nem csitul. Az egyetem vezetése szerint az autonómia minden lényeges elemét felszámolták, ezért kénytelen távozni az iskola vezetése és a szenátus. Vidnyánszki komoly fricskát kapott a SZEF oktatótól és diákjaitól, azaz a művészvilág többségétől. Este a hallgatók szolidaritásból utcabált szerveztek ahol közölték: ők nem droidok és azért lettek gúzsba kötve mert ők itt még mertek gondolkodni.  

 

Lemondott a Színház és Filmművészeti Egyetem vezetése és a szenátusa is hétfőn, amit egy sajtótájékoztatón jelentett be Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes. A döntést azzal indokolták, hogy az új alapítói okiratban minden jogkörétől megfosztották az egyetem vezetését és a szenátust. Upor mellett távozik Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, a Színházművészeti Intézet, illetve Balázs Gábor, a Film és Média Intézet vezetője, valamint a szenátus valamennyi választott tagja.

Az alapítványi fenntartásba került egyetem alapdokumentumait múlt héten küldte el Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök a kancellárnak, amely értelmében szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé nem dönthet saját működési szabályzatáról, nem szólhat bele a költségvetésbe, nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét, nem választhatja meg az egyetem rektorát,nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

Azaz, akik Vidnyánszky jövetele ellen hangot adtak azok mind el lettek lehetetlenítve.

Ezzel a vezetés szerint az autonómia minden lényeges elemét felszámolták. A péntek éjjeli közleményük szerint az alapdokumentumokba az egyetem által javasoltak nem kerültek be, arról nem is tárgyaltak velük.

Upor László hétfőn arról beszélt, vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatnák csak fenn a vezetés látszatát. “A fejünk felett szabályozzák az egyetem működését.” A rektorhelyettes szerint a nemrég kinevezett kuratóriummal (melybe egy SZFE-s delegált sem került be) nem lehet együttműködni, hiszen az “válogatott becsmérlésekkel kísérte a belépőjét, és egyeztetés nélkül vitte végbe a modellváltás folyamatát.” A szenátus akkor hajlandó ismét dolgozni, ha legalább az állami egyetemekével azonos jogokat kap.
Upor a rövid nyilatkozatát papírból olvasta, melyet a végén a székére dobott, beszéde végén a jelenlévő oktatók és diákok megtapsolták.

Azonban komoly fricska Vidnyánszkyéknak, hogy a lemondott vezetők és szenátus tagjai oktatóként maradnak az egyetemen.
A lemondott vezetők állítólag az egyetem autonómiájának megsértése miatt alkotmányjogi panaszt tesznek, de valljuk be az Alkotmánybíróságon nem sok bíró fog kiállni a SZEF mellett.

Vidnyánszky Attila eddig a SZEF életébe még nem szólt bele, bár az intézkedések érdekesek és aligha nevezhető baráti lépéseknek.
Az egyetem modellváltása pár hónap alatt lezajlott, hivatalosan pedig július végén kiderült az is, hogy Vidnyánszky Attila lett az SZFE-t fenntartó kuratóriumi alapítvány elnöke, azonban szakmai körökben már sejtették, hogy ez lesz a vége. A kuratóriumba Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója került be. Az egyetem a sajtóból értesült a grémium összetételéről, melyben egyetlen általa jelölt személy sem szerepel. Ugyanez történt a felügyelőbizottsággal is, amelybe Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatóját, a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság tagját, fideszes események rendszeres résztvevőjét, Szapáry Györgyöt, Orbán Viktor korábbi tanácsadóját, volt washingtoni nagykövetet, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadóját, valamint Windisch Lászlót, a második Orbán-kormány minisztériumi főosztályvezetőjét, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnökét válogatta be az ITM.

Az SZFE többek között Csóti Józsefet, az Alkotmánybíróság gazdasági főigazgatóját, korábban több színház gazdasági vezetőjét és Havas Ágnest, a Vajna-féle Filmalap vezérigazgatóját ajánlotta.

Vidnyánszky kinevezése ellen sok színművész tiltakozott, ennek része volt Székely, Zsámbéki és Gáspár távozása is. Az átalakítás ellen folyamatosan tiltakozik az egyetem Hallgatói Önkormányzata is.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak kezdeményezésére szolidaritási utcabál kezdődött az intézmény Vas utcai épülete előtt héfő este.

A felszólalók szerint az iskolát azért akarják ellehetetleníteni, mert az intézményből gondolkodni képes emberek kerülnek ki, “nem pedig droidok”.

Ez az ügy nemcsak az SZFE-ről szól, hanem az egész országról” – hangzott el a beszédek egyikében.

(Ajtai )