hirdetés

Egy barcelonai orvos arra vállalkozott, hogy sikeres pszichológusi praxisának tanulságait könyvben összegezze, hogy azzal mindenki boldogulását segítse. A boldogság receptje nemrég magyarul is megjelent.

boldogság receptje

A sárga borító önmagáért beszél, egy óriási mosolygó fej egy smiley van rajta. A boldogság receptjének írója, Rafael Santandreu, a barcelonai pszichológus első magyarul megjelent könyvében arra vállalkozik, hogy olvasóját morgós pesszimizmusából megpróbálja kirántani, kizökkenteni.

Hogyan kell elképzelni tehát A boldogság receptje című művet? Kívülről nézve olvasmányos tankönyvnek látszik: betéttörténetek, rövid fejezetek, azok végén pedig összefoglalás. Maga a könyv azonban nem tankönyvként diskurál, hanem azt játssza, mintha az olvasó pár órára beugrana a barceloniai dokihoz Santandreu rendelőjébe.

Az író nemcsak átad egy olyan szemléletmódot, amivel harmonikusabbá akarja tenni életünket, hanem mesél saját gondolatkísérleteiről; a rendelőjében megesett vicces vagy épp keserédes történetekről; illetve gyakran vesz kölcsön elbeszéléseket különféle forrásokból.

A rendelőmben gyakran hallom, ugyanazt a felvetést: Ha egész életemben ilyen voltam, akkor egy pár hónapig tartó terápia mégis hogyan tudna megváltoztatni? (…) Nem bevett dolog, hogy gyökeresen megváltozzunk, de attól még nem is lehetetlen. Ma már tudjuk, hogy a megfelelő iránymutatással nemcsak lehetséges az átalakulás, hanem el is érhető mindenki számára, hiszen a modern pszichológia kidolgozta erre a módszereket –  írta szerző.

(Librarius–Esti Újság)