hirdetés

A nép egyszerű ügyvédje 44 részben leplezte le az igazi elkövetőket, az ártatlanul megvádoltak helyett. Sikert sikerre halmozott a Petrocelli sorozat, amely legfőképp arról szólt, hogy az igazság mindig kiderül vagy így vagy úgy, de ehhez kellett az egyszerű, szerény ügyvéd is, aki Newman személyesített meg, aki antropológusnak készült valójában. Az NBC népszerű sorozata hazánkban a 80-as években futott.  

petrocelli NBC

Barry Newman, a szeretett Petrocelli sorozat főszereplője már 77 esztendős. 44 részen át üldözte ártatlanul vádolt védencei helyett az igazi bűnösöket, miközben az arizonai sivatag kellős közepén épülő házának még a falai sem készültek el soha a filmben, amit maga épített két kezével, és így jobb híján egy lakókocsiban élt.

Newman szülei azonban bevándorlók voltak, belorusz származású volt az édesanya és osztrák az édesapja. Az elegáns bostoni középiskola után antropológiát tanult a Brandeis Egyetemen, miközben komoly zenei képzést kapott: szaxofonon és klarinéton játszott magas színvonalon. Az egyetem után bevonult a seregbe, ahol a zenekarba is beválogatták, a leszerelés után pedig a Columbia Egyetemen kapott ösztöndíjat, hogy doktori címét antropológusként megszerezhesse. New Yorkba költözött hát, ahol egy barátja, aki a legendás Lee Strassberg színiakadémiára járt, elhívta magával egy órára, ahol Newman sorsa megpecsételődött. Antropológusdoktor sosem lett, azonban színészként jelentős karriert futott be, nemcsak filmen, de a Broadway színpadain is.

A Harvardon végzett olasz–amerikai ügyvéd, Anthony Petrocelli szerepe 1974-ben találta meg, az NBC csatornának készített sorozat három évada alatt összesen 44 részt forgattak le. A széria hozzánk csak a nyolcvanas években jutott el, így mire Newman itthon sztár lett, Hollywoodban már épp leszálló ágban volt a karrierje. Több híres filmben kapott kisebb szerepet, de az áttörés sosem jött el. Viszonylag későn nősült, 56 éves volt, amikor elvette a német modellt, Angela Spilkert. A színész mindig is féltve őrizte magánéletét, szerelmi életéről csak annyit tudni, hogy a Petrocelli forgatása alatt Morgan Fairchilddal járt együtt. Newman utoljára 2009-ben forgatott filmet, manapság inkább producerként tevékenykedik.

(Forrás: Blikk)