hirdetés

Kocsmákra, úgy tűnik,  van pénz, de 56-os oktató- és emlékkönyvre nem ad pénzt az állam. El van képedve az 1956-os hős forradalmár, Murányi Levente, az 56-os Pesti Srácok Intézet vezetője, hogy miként akarja a Fidesz-kormány emlékezetessé tenni a forradalom jubileumi évét, a 60-ik évfordulóját. Mint ismeretes, akár 5 millió forintra is pályázhatnak a szórakozóhelyek, ha 56-os étlapot vagy a forradalomra emlékeztető ruhákban szolgálnak fel.

1956

Az 56-os Pesti Srácok igazgatója el van képedve amiatt, hogy a kormány súlyos vissza nem térítendő tízmilliókat költ feleslegesen az 56-os forradalom jubileumi évének megemlékezésére, s ezt főként kocsmáknak, szórakozóhelyeknek adnák. Murányi Levente szervesen részt vett az 56-os forradalomban, el is ítélték, de ez az 56-os Fidesz-projekt kicsit megdöbbentette.

Hallottam róla, el vagyok képedve. Megdöbbenésem azért nagy, és vagyok egyben felháborodva, mert például egy 56-os emlékkönyvre nem kaptunk pénzt, hiába kértünk. Az nem volt annyira fontos, pedig egy olyan mű lett volna, amelyet nemcsak történészek írtak volna, hanem olyan személyek, akik ott voltak a barikádokon, akik harcoltak és még élnek, és így átadhatták volna a fiataloknak, az érdeklődőknek pontosan azt, mi is történt 56-ban. A kocsmák most a Fidesz-kormánynak fontosabbak. Ezt is elfogadom kénytelenül, hisz ez is egy fideszes kultúrpolitika. Nem kaptunk 5 milliót se, de 1 forintot se eddig, mint az 56-os Pesti Srácok Intézet a munkáinkra, de nem kesergünk. Vannak munkáink, amelyek testközelbe hozzák 56-ot, olyan régi anyagok, amelyek nem hétköznapiak, amelyeket hosszú évek munkájával gyűjtöttünk szépen lassan össze, kész vannak azon filmek forgatókönyvei, amelyek a hősökre emlékeznek majd másképp, mint eddig bárki is tette. Igazi reality dokufilmek lehetnek majd ezek az alkotások, de ezekre már nem is mertünk kérni állami támogatást, úgysem kapnánk – mondta Murányi Levente, az 56-os Pesti Srácok Intézet vezetője.

Mint ismeretes, a kormány étlapra, arculatra és dekorációra ad a romkocsmáknak állami pénzt az 1956-os emlékév alkalmából. Akár ötmillió forint vissza nem térítendő támogatásra is lehet pályázni. A romkocsmáknak vagy szórakozóhelyeknek a forradalomra emlékeztető reklámmal, koncerttel, színdarabbal is lehet pályázni, de akár a személyzet ruházatának ötvenhatosítására is.

A pályázatokat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak lehet benyújtani, a terveket március 1. és 2017. április 30. között kell megvalósítani.