hirdetés

Zseniális felfedezés. Mintegy 4500 éves, fából készült, 18 méter hosszú csónakot találtak cseh régészek Egyiptomban – közölték Mamdúh al-Damatí műemlékekért felelős egyiptomi miniszter és Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter hétfőn Kairóban. A remek régészeti leletet az egyiptomi fáraók harmadik dinasztiája használhatta. A műkincset Dzsószer fáraó sírjában tárták fel a cseh régészek. 

 egyiptomi csónak

A szakemberek most vizsgálják, elemzik a leletet, és megpróbálják megállapítani, kié is lehetett a csónak – mondta Miroslav Bárta, a prágai Cseh Egyiptológiai Intézet igazgatója a cseh közszolgálati televízió hírcsatornájának (CT24).

Bárta szerint a lelet egyedi, és az eddigi vizsgálatok azt mutatják, az egyiptomi fáraók harmadik dinasztiájának korából, vagyis az időszámításunk előtti 27. századból való.

A cseh régészek a csónakot egy, a Dzsószer fáraó piramisának közelében lévő sírban találták.

Ebből arra következtetünk, hogy a csónak a harmadik dinasztia egyik fontos, igen magas rangú személyiségének a tulajdona lehetett. Az adott korban ilyen remek és nagy csónakja csak valóban fontos embereknek lehetett. Valószínűsíthető, hogy az illető tagja volt az uralkodói családnak – tette hozzá Bárta.

A Dzsószer-piramis a szakkarai nekropolisz legismertebb és egyik leglátványosabb monumentális alkotása, és az eddigi ismeretek szerint Egyiptom első piramisa. A piramis 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

A nagy valószínűséggel sírrablók által korábban megrongált sírt a csehek még 2009-ben fedezték fel, de feltárása megszakításokkal máig tart. A 4500 éves csónakot tavaly találták meg, és az év végére sikerült teljesen feltárni, illetve beazonosítani. A sír tulajdonosának neve továbbra is ismeretlen.

Lubomír Zaorálek bejelentette, hogy 2019-ben Prágában nagy egyiptológiai kiállítást terveznek. Egyiptom mintegy 100-150 jelentős régészeti leletet, műemléket ígért a kiállításra.