hirdetés

Az MTV egykori legendás műsora 45 éves lenne. A tévé-torna ötletgazdája Békési Sándor egykori kiváló tornász volt. A műsort úgy tudjuk 2010 után újraindította volna egy neves tévés, aki a köztévén rekordnézettségű műsort készített azaz tutira mehetett volna a köztévé, de végül nem engedték, hogy a retro tévé-torna nézőket ültessen le a képernyő elé, pedig ráférne az MTVA-ra.

 

1976. április 6-án tűzte először műsorára a Magyar Televízió a tévé-torna című műsorát. Sokak számára lehet emlékezetes az „Egy kicsi mozgás mindenkinek kell…” kezdetű dallam. Talán kevesen tudják, hogy is indult és ki volt a szellemi atyja az egésznek.

A feltalálót úgy hívják, hogy Békési Sándor, egykori kiváló tornász, majd később a Testnevelési Főiskola tanszékvezető tanára:

A Tornázzunk tíz percet otthon műsorom a, tévétorna ősbemutatója volt. 1962-ben néhányszor sugározta a tévé, aztán valahogy abbamaradt a dolog. Tíz évvel ezelőtt vetettem fel újra egy nagy „népi torna” ötletét a tévéseknek. Ebből született meg a ma már népszerű műsor. – mesélt Békési tíz évvel a premier után egy napilapnak.

Sokáig Békési Ilona, az ötletgazda lánya szerepelt még a műsorban. Majd következett Benedek Ferenc, aki apósa helyét vette át. Abban az időben sokan reagáltak a műsorra, sokan tettek észrevételt a ruhákra, a díszletre, vagy éppen a zenére. Általános volt a vélemény, hogy főleg a nagypapák az unokákkal együtt követik leginkább a gyakorlatokat.

A Tévétorna 1989-es megszűnéséig számos ismert sportoló tűnt fel a műsorban. Ilyen volt Müller Katalin tornász, aki kétszer is olimpiai-5. tudott lenni. Mellette Bérczi István szerepelt a legtöbbet. Mint kiderült, ők csak a műsor kedvéért alkottak párt, a magánéletben mindketten más mellett találták meg a boldogságot.

A legismertebb talán az olimpiai érmes, Makray Katalin volt. A volt köztársasági elnök, Schmitt Pál felesége mellé három lányuk, Petra, Gréta, és Alexa is csatlakozott. Amikor Alexa úgy döntött, hogy nem akar több műsorban szerepelni, Schmittné is a távozás mellett döntött.

(csákány)