hirdetés

Tina Turner is eladta a dalait. Többek között Bob Dylan és Neil Young nyomdokaiba lépett a legendás énekes, aki így több mint 200 milliárd forintot zsebelhetett be bár a BMG az összeget titkolja.

Tina Turner is csatlakozott azokhoz a zenei sztárokhoz, akik az utóbbi időben eladták zenei katalógusuk jogait. A rock királynőjeként emlegetett énekesnő a BMG-vel kötött szerződést.

A vállalat közölte, hogy a 81 éves énekesnő átadta lemezfelvételeinek és zenei kiadványainak szerzői részesedését, valamint nevét és arculatát. A megállapodásban szereplő összeget azonban nem hozták nyilvánosságra. Az énekesnő katalógusában olyan slágerek szerepelnek, mint a Private Dancer, a What’s Love Got To Do With It, a The Best és a Bond-filmhez készült GoldenEye, emellett szóó albumait, köztük tíz stúdióalbumának, két koncertalbumának, két filmzenéjének és öt válogatáslemezének jogait is eladta. Ezekből összesen több mint százmillió lemez kelt el világszerte. Turner lemezkiadója azonban továbbra is a Warner Music maradt.

Mint minden művész, az életművem, a zenei munkám, örökségem védelmét személyes dologként kezelem. Biztos vagyok benne, hogy a BMG és a Warner Music segítségével a munkámat profi és megbízható kezekben tudhatom – mondta Turner.

Hartwig Masuch, a BMG vezérigazgatója a megállapodásról kiadott közleményben kiemelte, hogy Tina Turner zenei pályája világszerte emberek százmillióit inspirálta, és továbbra is új közönséget vonz.

„Egyszerűen ő a legjobb” – fogalmazott.

Turnert kétszer is beiktatták a Rock and Roll Hírességeinek Csarnokába: 1991-ben volt férjével, Ike-kal együtt, idén pedig szólóénekesként. Az énekesnő 2009-ben vonult vissza egy világkörüli turné végén. Egy róla készült dokumentumfilmmel is búcsút mondott rajongóinak.

Decemberben Bob Dylan adta el katalógusát a Universal Music Groupnak 300 millió dollárért (93 milliárd forintért). Neil Young katalógusának felét adta el 150 millióért (47 milliárd forintért) a Hipgnosis Songsnak, Stevie Nicks pedig százmillió dolláros (31 milliárd forintos) szerződést kötött zenei munkáihoz fűződő jogainak eladásáról.

( TE)