hirdetés

Rekord ideig tartott a szőnyeg tisztítás. Tizenhat évig tartott ugyanis a New York-i Szent János-székesegyház hatalmas méretű faliszőnyegeinek kitisztítása és helyreállítása.

St.John szönyegA Barberini-faliszőnyegek: Jelenetek Krisztus életéből című kiállítást június 25-ig lehet megnézni az egykor a Vatikán és számos európai palota falait díszítő kárpitokat.

A Giovanni Francesco Romanelli barokk mester által tervezett faliszőnyegeket kárpitszövők készítették el Francesco Barberini, VIII. Orbán pápa unokaöccse számára 1644 és 1656 között. A szőnyegeket, amelyeket egy évszázaddal ezelőtt nem csupán szépségük miatt tartottak nagy becsben, hanem mert kellemes meleget biztosítottak a paloták hideg falai között, 1891-ben, egy évvel az alapkőletétele előtt adományozták a katedrálisnak.

Ma a gótikus székesegyház textilmegőrző laboratóriumában gondoskodnak a falikárpitok épségéről.

A most véget ért rendbetétel során nem csupán a port és a koszt, hanem egy 16 évvel ezelőtti tűzvész nyomait is eltávolították a kárpitokból.

A nagyközönség tíz faliszőnyeget vehet szemügyre a székesegyházban kialakított tárlaton. A földszínekben pompázó gyapjú- és selyemfonálból készített kárpitok mellett a tárlaton helyet kaptak a 2001-es tűzben súlyosan megrongálódott, Az utolsó vacsora című faliszőnyeg darabjai is.

A szervezők szerint a 4,7 méter magas és 5,8 méter széles kárpitok mellett ritka könyvek, tárgyak és egyéb források révén ismerhetik meg a látogatók a Barberini család korának kulturális, dinasztikus, politikai és vallási életét.