hirdetés

Egy eddig nem ismert kutyafajtához tartozik a lelet. A négylábú Észak-Amerika keleti partjai mentén élhetett 12 millió évvel ezelőtt, amikor még a 15-20 méteres óriás őscápák uralták a tengereket.

Cynarctus wangiA Cynarctus wangi nevet kapott kutya mérete a prérifarkasét idézte, a kutyafélék kihalt Borophaginae alcsaládjához tartozott. A család képviselőit csonttörő kutyákként szokták emlegetni erős állkapcsuk és széles foguk miatt.

Steven E. Jasinski, a vizsgálat vezetője szerint eme őskutyákról úgy hiszik, a mai hiénákhoz hasonlóan viselkedtek.

A régióból és eme időszakból származó szárazföldi fajok kövületei viszonylag ritkák, ennélfogva a lelet segít a paleontológusoknak feltárni a hiányzó darabokat Észak-Amerika ezen területe prehisztorikus élővilágának kirakósában.

Amikor a kutatók először vették szemügyre az egy amatőr fosszíliavadász által a marylandi Choptank-formációban begyűjtött leletet, úgy hitték, hogy a Borophaginae alcsalád egyik ismert képviselője lehet, méghozzá a marylandica fajé, amelynek leletére ugyanezen területen, idősebb üledékben leltek rá.

Amikor viszont összevetették a rágófelületet eme fajéval, jelentős különbségeket figyeltek meg, ami alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az őslény új fajt képviselt. Szemfogai a ma élő farkaséhoz, rókáéhoz, prérifarkaséhoz hasonló. Annak ellenére, hogy a Cynarctus wanginak csonttörően erős az állkapcsa, étrendjének csupán egyharmada állhatott húsból, többségében rovarokkal és növényekkel táplálkozott.

(Kép: a lelet alapján rajzolt Cynarctus wangi/Sci News)