hirdetés

Kilenc ember betegedett meg Floridában a veszélyes kórtól. Egyikük sem otthon fertőződött meg, mindannyian külföldi útról tértek haza. Mivel a vírust terjesztő szúnyog jelen van az Egyesült Államok délkeleti vidékein, beleértve Floridát is, a kormányzó nem akart kockáztatni, és inkábbb egészségügyi szükségállapotot rendelt el.

Zika vírus

A megbetegedésekről egészségügyi szakemberek azt állapították meg, hogy egyikük sem az Egyesült Államokban fertőződött meg. Rick Scott kormányzó azonban azt kérte, hogy az állam készüljön fel arra az esetre, ha a fertőződés az Egyesült Államokon belül történik.A vírust terjesztő szúnyog ugyanis jelen van az Egyesült Államok délkeleti vidékein, beleértve Floridát is.

Jóllehet Florida jelenlegi kilenc Zika-lázas betege külföldön járt, s minden bizonnyal ott kapta el a vírust, biztosítanunk kell, hogy Florida idejében felkészüljön, és megelőzze a vírus elterjedését államunkban – olvasható a kormányzó közleményében.

Rick Scott egyúttal elrendelte, hogy Florida valamennyi megyei egészségügyi tisztségviselője, orvosa és kórháza folyamatos kapcsolatban legyen egymással és a szövetségi egészségügyi intézményekkel, felkészülve a lehető legrosszabbra is.

Az Egyesült Államokban, az egyetlen dallasi esetet leszámítva (ahol az első olyan Zika-vírus-fertőzést diagnosztizálták, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt), még nem regisztráltak olyan, Zika-lázban megbetegedett személyt, aki embertársától kapta volna el a kórt.