hirdetés

A 27 éves szíriai támadó az Ansbach Open nevű zenei fesztiválra próbált bejutni, a rendezvényen akkor 2500 ember szórakozott. A biztonsági őrök nem engedték be, ezután egy közeli étteremben hozta működésbe a hátizsákjában lévő robbanószerkezetet. A rendőrség közlése szerint az egyetlen halálos áldozat maga az öngyilkos merénylő, a robbantásnak további 15 sérültje van.

ansbachi merényletA nyomozás hétfő délelőtti állása szerint a Nürnberg mellett fekvő, 40 ezer lakosú település óvárosában az Ansbach Open című szabadtéri fesztivált záró vasárnap esti koncert közben a biztonsági emberek 21.45 körül egy gyanús férfira lettek figyelmesek. A hátizsákos férfi megpróbált bejutni a nézőknek elzárt területre, de nem engedték be, mert nem volt belépőjegye. Egy ideig fel-alá járkált, majd egy közeli borozó teraszánál álldogált, és 22.10 körül feltehetően szándékosan működésbe hozott egy robbanószerkezetet, amely a hátizsákjában volt.

Az elkövető meghalt, 15 ember megsebesült, négyen közülük súlyos állapotban vannak.

A robbantás helyszíne és a fémdarabokkal még pusztítóbb erejűvé tett pokolgép arra utal, hogy nem csupán öngyilkos akart lenni, hanem igyekezett minél több emberben kárt tenni.

A detonáció után a fesztivál összes résztvevőjét evakuálták, az egész környéket lezárták, mintegy 200 rendőr és 350 mentő, tűzoltó érkezett a helyszínre. Pánik nem tört ki, a terület kiürítése viszonylag nyugodtan zajlott. A helyszínelés hétfő reggelig tartott. Közben a rendőrség nagy erőkkel kiszállt a feltételezett elkövető lakóhelyére, szobáját átkutatták, lakótársainak kihallgatása hétfőn délelőtt még zajlott.

Két éve érkezett Németországba

A robbantó egy 27 éves szíriai állampolgár volt, aki két éve érkezett Németországba és menedékjogot kért. Kérelmét a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) egyelőre ismeretlen okból elutasította, de oltalmazotti jogállást kapott, vagyis a hazájában zajló polgárháborúra tekintettel nem utasították ki Németországból. Tavaly július eleje óta lakott Ansbachban egy menekültszálláson.

Érzelmileg labilis volt

A szíriai férfi lelkiállapota labilis volt, kétszer megpróbált véget vetni életének, és az öngyilkossági kísérletek miatt korábban kórházban ápolták. A rendőrség is ismerte, kábítószerrel való visszaélés és kényszerítés miatt folytattak eljárást ellene.

Nem tisztázott az IÁ kapcsolat

Csak a szerencsén múlt, hogy nem haltak meg és nem sebesültek meg többen – mondta Joachim Herrmann hajnalban ansbachi sajtótájékoztatóján. Kiemelte: kézenfekvő feltételezés, hogy a robbantás iszlamista öngyilkos merénylet volt, de ez egyelőre csak feltételezés.

A hatóságok vizsgálják, hogy a robbantónak volt-e kapcsolata iszlamista körökkel. Az biztos, hogy nem vonta magára a hatóságok figyelmét radikális vallási, politikai nézetekkel.